Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

L’Estaca Internacional

Els que corrien davant els grisos segur que recorden aquesta història, però a les noves generacions els sonarà moltíssim aquesta cançó, sense entendre massa de què es tracta. Al vídeo […]

Redacció 12/12/2007

Els que corrien davant els grisos segur que recorden aquesta història, però a les noves generacions els sonarà moltíssim aquesta cançó, sense entendre massa de què es tracta.

Al vídeo anterior el cantautor polonès Jacek Kaczmarski interpreta Mury, una versió en polonès de l’Estaca de Lluís Llach, que va convertir-se en l’himne de la Solidaritat de Lech Walesa. A la ‘Solidarnosc’, el primer sindicat independent de la Unió Soviètica, la versió del clàssic de la resistència antifranquista va arribar a tenir el mateix valor simbòlic que té a Catalunya, i encara ara s’interpreta en concerts d’homenatge a Walesa, com el concert multitudinari de Jean Michel Jarre homenatjant als resistents polonesos.

En moments on l’anglès sembla menjar-s’ho tot -només cal veure la cançó que competirà per Andorra a Eurovisió- és reconfortant recordar quan una cançó antifranquista catalana va esdevenir tot un himne d’un poble germà que demanava, com nosaltres encara fem ara, llibertat i independència.