Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

L’esquerra de debò es passa de frenada

La co-coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, encara no ha entès perquè s’ha iniciat un procés sobiranista a Catalunya. Estancada en les llibertats perdudes del Sàhara i Palestina, a Catalunya el procés d’autodeterminació també s’ha iniciat amb l’objectiu d’aconseguir la plena sobirania, o sigui, la independència, com a totes les nacions del món on la població inicia un procés sobiranista.

Redacció
Redacció 17/03/2015

En una entrevista ahir al programa l’Illa de Robinson’ del canal televisiu d’El Punt Avui, Dolors Camats va fer un paper ben galdós en les seves intervencions respecte al procés independentista. Iniciativa no se n’ha adonat que aquest ha superat la pantalla de la simple reivindicació del dret a decidir a Madrid –que ja ha respost amb querelles-, mentre perd el temps suplicant a Podemos una aliança per concórrer a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27S. Aquesta imprudència ja els està passant factura.

Camats va acusar CDC i ERC d’empetitir el dret a decidir, i de fer més excloent el procés sobiranista. El problema és que per ella i el seu partit, l’objectiu segueix essent asseure a la taula l’Estat per negociar un referèndum d’autodeterminació. La líder de la formació va defensar amb orgull l’estrambòtica proposta sorgida del darrer conclau verd, on es defensava una Catalunya sobirana i lliure dins una Espanya federal. Una proposta que ningú va entendre i que ja els ha costat la baixa definitiva de Raül Romeva i la creació del corrent crític ‘Compromís per la Independència’.

ICV no vol considerar, perquè no s’hi sent còmode, les eleccions del 27S com a plebiscitàries perquè creu que s’han de decidir més coses que no només les que predica el president Mas. Fent-se seu el discurs unionista doncs, Camats va denunciar també que el seu partit està sotmès a una gran pressió mediàtica perquè digui si es decanta cap a un posicionament o un altre. És lògic que la gent necessiti saber què faria un partit polític que es presenta a unes eleccions en cas de plantejar-se una DUI –que ICV rebutja- al Parlament. I seria responsable que ho fessin, ja que després de desnaturalitzar la pregunta del 9N el desembre de 2013, no van ser capaços de concretar el seu vot a la segona pregunta, ni que fos per defensar l’opció que havien introduït al referèndum juntament amb Unió. La indefinició els va acostant perillosament cap a l’extinció.