Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

L’espanyolisme ja veu les orelles al llop a un bloc unitari independentista el 20D

A dos mesos justos per les eleccions espanyoles, no hi ha cap enquesta que auguri una majoria absoluta per una suma de dos partits com ara PP+C’s o PSOE+Podemos, només una improbable –per bé que no descartable- coalició entre les dues formacions del bipartidisme garantiria, a priori, una majoria estable. A aquesta possible situació de debilitat en la governabilitat de l’Estat, per què no li sumem un bloc unitari independentista de prop de 25 escons, per acabar de complicar els números? Bloqueig total. Alguns sectors espanyolistes ja han començat a veure les orelles al llop. 

Redacció
Redacció 20/10/2015

“L'exèrcit d'Artur Mas planeja prendre el Congrés”

El periodista Nacho Cardero afirma a El Confidencial que Mas i la CUP planegen assaltar el Congrés, com si també fos il·legal presentar-se a les eleccions. “L’‘exèrcit’ d’Artur Mas” pretén aprofitar les difícils majories que es generaran el 20D per a “prendre el Congrés”, diu l’article, que inclou la CUP com a col·laborador del líder convergent. Cardero utilitza una terminologia militar que denota por al perjudici que les forces constitucionalistes podrien patir amb un independentisme fort.

Menys mà dura per construir les estructures d'estat

De fet, l’article només posa de relleu una evidència: un bloc independentista unitari i fort posaria en més dificultats la governabilitat de l’Estat. La manca de lideratge a Madrid portaria de manera forçosa a menys mà dura contra el complicat camí català de construir les estructures d’estat que han de deixar preparat el país per la desconnexió. Arribats al moment de la declaració d’independència, la naturalesa del govern a Espanya ja no serà tan rellevant, però en els mesos que ara vénen, els de la construcció de l’esquelet d’un país nou, encara poden posar molts pals a les rodes i provocar endarreriments.

Intentar una abstenció massiva és complicat

Una participació massiva del bloc de 2 milions d’independentistes a les eleccions espanyoles és imprescindible per aconseguir un grup de diputats suficient per fer nosa als constitucionalistes. Un sector de votants sobiranistes al·lega que ja no fa falta votar el 20D perquè s’està decidint la composició de les cambres d’un altre país. Si bé una abstenció d’aquest bloc de 2 milions de persones seria remarcable, és més difícil organitzar la gent per no votar quan en tenen el dret, que per votar una candidatura concreta. Sense una força sobiranista, tot podria quedar diluït i totes les formacions unionistes sortirien guanyant. En especial, Podemos i Duran i Lleida, que podria assegurar-se un seient al Congrés quatre anys més.

Necessitat d'un bloc unitari

Una no representació independentista a l’Estat suposaria una major probabilitat que per exemple Ciudadanos i Partit Popular sumin majoria, cosa que alguns veurien amb bons ulls per acabar de convèncer els indecisos per la independència. Amb tot, el bloqueig el podria patir Catalunya i l’afany de construir estructures d’Estat, i un lentitud encara més gran en el procés podria desesperar molts ciutadans. La possibilitat que un grup parlamentari unitari pugui influir perquè es permeti un referèndum a l’escocesa és propera a zero, però sí que podria esguerrar alguns plans espanyolistes. És per això que començar a haver-hi por en alguns sectors. Ara bé, un bloc unitari independentista és imprescindible per maximitzar els diputats sobiranistes, sinó tot podria quedar també diluït.
 
 
 

Relacionats