Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

Les universitats catalanes també necessiten un nou Estat

La UB, universitat líder a l’Estat, és una de les 100 millors al món en només 12 disciplines de les 35 analitzades pel QS Ranking, un dels estudis anuals de referència per classificar universitats que s’ha conegut aquesta setmana. La UAB la segueix amb 7 especialitats, la UPC amb cinc i la UPF suma només una disciplina on és top 100. La Universitat de Barcelona i l’Autònoma continuen sent les millors de l’Estat espanyol, però el fet de continuar depenent de Madrid no ajuda. 

Redacció
Redacció 01/05/2015

Espanya gasta el 0,65% en educació, Catalunya el 17,6%

Segons els Pressupostos Generals de l’Estat, Espanya només gasta el 0,65% del total en el ministeri d’educació, que també inclou cultura i esport. Són 2.759 milions d’euros repartits en les 17 comunitats, que contrasten amb els 5.234 que la Generalitat gasta en ensenyament (el 17,6% del pressupost total català). Enguany l’Estat ha augmentat un 3% la dotació per aquest sector, mentre que Catalunya ho ha fet en un 8%. Si bé és una competència transferida a les comunitats, Madrid podria tenir molta responsabilitat en matèria de beques, per exemple.

Quatre de les set primeres universitats de l'Estat són catalanes

Tornant als rànquings, és esperançador que la Universitat Politècnica de Catalunya ocupi el lloc 22 del món en arquitectura, Universitat Pompeu Fabra el número 23 en economia i la UB el número 48 en filosofia. La classificació va fer públic fa uns mesos també la posició global de cada institució a nivell mundial, i les dues primeres de l’Estat van ser la UB, en el 166è lloc, i la UAB, en el 173è. Amb la UPC (lloc 298) i la UPF (lloc 337), de les set primeres universitats de l’Estat, quatre són catalanes. Tanmateix, el somni de tenir una entre les 100 primeres al món encara està lluny.