Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Les sales de cinema protesten per la Llei del cine

Avui dilluns serà bastant difícil anar al cinema. Les sales d’arreu de l’Estat Espanyol tancaran les 24 hores d’avui en senyal de protesta a la nova Llei de Cinema. Aquesta per exemple obliga a tenir en pantalla un determinat número de pel·lícules espanyoles en cartell. Les sales es queixen que posar una pel·lícula espanyola és sinònim de pèrdues. Ara la FECE ha iniciat contactes amb les forces polítiques per arribar a acords.

Redacció 18/06/2007

Avui dilluns, al 90% dels cinemes de l’Estat espanyol tancaran. Llàstima perquè dilluns sol ser el dia de l’espectador o el dia de la parella o qualsevol altre invent per fer el preu de les entrades més assequible o més ajustat al que realment hauria de costar anar al cinema. I perquè tancaran tantes sales? Doncs perquè aquestes volen protestar per la Llei del Cinema que impulsa el govern i ho faran amb una aturada de 24 hores avui dilluns.

La Federació de Cines d’Espanya (FECE), de la qual depenen unes 4.000 sales de cinema, no comparteixen que la nova llei els obligui a la supressió de la quota de pantalla, l’obligació de programar un determinat nombre de pel·lícules espanyoles, o una sèrie de contraprestacions fiscals o d’un altre tipus a canvi del que suposa l’aplicació d’aquesta quota.

El principal argument de les sales és que “una sala en la qual es projecte cinema espanyol és una sala oberta i buida, la qual cosa suposa una gran pèrdua”. La FECE, també ha iniciat una ronda de trobades amb els principals partits polítics per traslladar-los la posició del sector i que es tinguin en compte algunes de les seves “demandes històriques”. La FECE ja s’ha trobat amb el PP, CiU, el BNG i IU, i espera reunir-se en breu amb el PSOE i la resta.

La dada

Dues marques cinematogràfiques no tancaran i són la cadena de cinemes Renoir i les gestionades per Alta Films, que quasi arriben al centenar de pantalles. No es sumen a la protesta per tal d’evitar una imatge de “rabieta inoportuna per no haver estat a l’altura de les circumstàncies”, ja que han indicat que en el seu moment es podria haver arribat a acords.