Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Les respostes més enginyoses a la censura de la Junta Electoral

Redacció| Si per alguna cosa positiva ha servit la censura de la Junta Electoral espanyola durant la campanya del 21-D ha estat només per despertar la imaginació dels catalans. Les prohibicions contínues d'aquest òrgan de símbols com els llaços grocs (o tot el que s'identifiqués amb aquest color) o banderes en pro de la llibertat dels presos polítics, ha fet que ciutadans, empreses, associacions o treballadors públics se les hagin hagut d'empescar totes per practicar el seu dret a la llibertat d'expressió. 

Redacció
Redacció 19/12/2017

Un dels casos més recents és el de la lona publicitària que el Primavera Sound ha penjat a Barcelona, on es pot veure el missatge “això no és un cartell” sobre un fons groc i que ha despertat un gran debat a la xarxa. 

També destaquen casos com el de l'Ajuntament de la Fuliola que, després de rebre un avís, va retirar la pancarta per la “llibertat dels presos polítics” i la va substituir per una altra amb el missatge “tu ja m'entens”. Altres consistoris -com el de Girona- han optat per canviar el missatge per “llibertat d'expressió” i els Avis i Àvies per la Llibertat de Reus van triar esgrimir pancartes amb el lema “defensem els drets humans”, però la Junta Electoral també ho ha prohibit.  Aquest dilluns, l'Ajuntament de Cerdanyola ha penjat  una lona amb el missatge “pancarta censurada per la Junta Electoral” en substitució de la que demanava llibertat pels presos polítics. 

 

Els treballadors públics també han fet volar la imaginació i, per exemple, a la Generalitat a Girona van cobrir l'arbre de Nadal -després que els fessin retirar els llaços grocs- amb una tela negra i còpies de la resolució de la Junta Electoral. Altres van jugar una mica més la carta de l'humor i van penjar cartells on es podia llegir “aquí hi havia un llaç groc”.