Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Les reaccions independentistes al discurs de Rufián

Les intervencions de Gabriel Rufián al Congrés dels diputats sempre donen per parlar, i com era d'esperar, la d'ahir no va ser excepció. El seu estil pausat, tranquil i fins i tot desafiant va treure de polleguera la bancada socialista que no va poder aguantar les reiterades referències a la traïció que estaven cometent amb la seva abstenció. 

Redacció
Redacció 30/10/2016
Estàvem acostumats a una mena consens general d'acceptació i aplaudiments a les interversions de Rufián, mostrar les vergonyes de l'oligarquia i la dreta espanyola que no deixa votar els catalans abraçava a tots els sectors independentistes. Tanmateix, el discurs d'ahir no va gaudir de la mateixa acceptació. No pel contingut, sinó pel to. Preguntes com “no els fa vergonya que solament els quedi d'esquerres el lloc en el qual se sentin en els consells d'administració de les elèctriques?”, o “no els fa vergonya ser republicans però monàrquics, socialistes però neoliberals, obrers però en consells d'administració i d'esquerres però donant el poder a la dreta?” sobre paper són determinants per posar contra les cordes els socialistes, ara bé, la gesticulació i la sentència amb afirmacions com “si avui els veiés fent el que fan, el meu fàstic i la meva ràbia es quedarien molt curtes” o “els fundadors del PSOE es regiren en les seves tombes. Mai més tornin a dir-se socialistes. Mai més tornin a dir-se obrers. Traïdors és l'únic nom que mereixen” han tingut una reacció que no ha acabat de ser la que possiblement s'esperava el líder d'ERC.
 
A favor
 
Ningú pot negar que les paraules de Rufián no han generat debat, fins i tot el suficient perquè els diputats del PSOE estiguin més pendents avui de respondre al diputat d'ERC que no pas de parlar de la votació d'ahir. Periodistes, militants socialistes i sectors d'esquerres i independentistes aplaudeixen una intervenció de poc més de 6 minuts on els crits i la intervenció de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, van evitar que el republicà pogués acabar.
 
En contra
 
Les formes i el to, des de membres d'ERC fins al candidat a senador del PDECAT, Miguel Angel Escobar, van debatre ahir a la xarxa sobre l'oportunitat perduda per poder abraçar sectors socialistes que han passat de sentir-se orfes a veure com, davant la derrota, se'ls humiliava encara més. A més, el fet que Rufián hagi perdut l'oportunitat per poder explicar el projecte de la República catalana a una bancada derrotada i unes bases que no entenen que passa són els motius que esgrimeixen els qui no estan satisfets amb el discurs del republicà.


 

 

 

 

Relacionats