Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Les pluges tripliquen el cabal del Segre a la Seu d’Urgell

Les pluges dels darrers dies han fet que el cabal del Segre s’hagi triplicat al seu pas per la Seu d’Urgell. Mentre que la mitjana d’aquest mes de maig és de 25,8 metres cúbics per segon, aquest diumenge el cabal ha augmentat fins als 78,6 metres cúbics per segon. Pel que fa als embassaments de l’Alt Urgell, Oliana ha incrementat les reserves i se situa en el 87,4% de la seva capacitat. En concret s’hi acumulen 88,5 hectòmetres cúbics d’un total possible de 101. A la mateixa comarca, el pantà de Rialb també incrementa els valors i emmagatzema fins a 159 hectòmetres cúbics, quantitat que equival al 39,3% de la seva capacitat.

Redacció
Redacció 26/05/2008

Les pluges han estat generoses en les darreres hores arreu dels Pirineus. A la Seu d’Urgell s’han registrat 21 litres per metre quadrat que, afegits als que han caigut al llarg del maig sumen un total de 99 litres en el que portem de mes. A l’abril se’n van recollir 102. A la major part de l’Alt Urgell en dos mesos s’ha registrat valors superiors als 200 litres per metre quadrat.

La intensitat i persistència de les pluges ha afavorit que els dos embassaments de la comarca presentin registres similars als de l’any passat en les mateixes dates. Enguany Oliana està al 87,4% mentre que al 2007 estava al 75%. Rialb se situa en el 39,3% enfront el 45% de l’any passat. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre és previst que aquestes quantitats vagin en augment en els propers dies, ja que encara s’ha de recollir tota l’aigua que ha caigut a les cotes mes altes.

El riu Segre també ha vist incrementat el seu cabal de manera destacada. Aquest diumenge al seu pas per la Seu d’Urgell presentava un aspecte pot habitual, amb una avinguda de 78,6 metres cúbics per segon. A Andorra, el Valira també ha incrementat el cabal i aquest cap de setmana s’ha situat als 107,3 metres cúbics per segon.

Precisament a Andorra les pluges han ocasionat alguns despreniments de roques. A la parròquia d’Escaldes-Engordany s’ha hagut de tallar un carril de la carretera d’’Engolasters per la caiguda d’un bloc de grans dimensions. A Sant Julià de Lòria, al nucli de Fontaneda també hi ha hagut una petita esllavissada en un talús que ja ha estat netejada, i a Santa Coloma les xarxes de protecció han aturat una altra esllavissada de roques i fang. En cap cas hi ha hagut danys destacats. Finalment, a Escaldes s’ha hagut de fer talls en el subministrament d’aigua a causa que l’increment del cabal del riu Madriu n’ha enterbolit la qualitat.