Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Les pluges situen els rius d’Andorra al límit del desbordament

Les pluges que des de fa uns dies es registren als Pirineus i amb especial intensitat a Andorra han situat els rius del Principat al límit del desbordament. El cabal del Valira aquest diumenge al vespre era de 148 metres cúbics per segon en el tram comprès entre Andorra i la Seu d’Urgell. Un valor molt per sobre de la mitjana, que és de 33 metres cúbics per segon amb pics de fins a 100 metres cúbics en època de desglaç. Les previsions anuncien més pluges per a les pròximes hores, la qual cosa fa témer que el Valira pugui desbordar-se en alguns trams. Per aquest motiu, nombrosos equips coordinats per Protecció Civil treballen en la construcció d’alguns dics de roques en alguns trams.

Redacció
Redacció 26/05/2008

El ministre andorrà d’Interior, Antoni Riberaygua, ha explicat a l’ACN que ‘de moment no hi ha cap incidència destacada si bé per aquest dilluns a la nit s’espera que les pluges s’intensifiquin i puguin ocasionar que el Valira es desbordi en algun punt’. Riberaygua ha volgut llençar un missatge tranquil·litzador i ha afegit que tots els departaments implicats treballen de manera coordinada per preveure un possible desbordament i, si s’escau, actuar en cas d’emergència.

La gran quantitat d’aigua caiguda ha fet que la terra ja no n’absorbeixi més i per tant l’expulsa com si es tractés d’un impermeable. A les muntanyes i boscos del país es comencen a formar petits rierols i fonts naturals que en molt poques ocasions es deixen veure. Tota aquesta aigua que baixa de les muntanyes es concentra a les valls i fa augmentar de manera destacada el cabal dels rius. ‘Una situació similar a la dels aiguats del 1982’, recordava un grup de persones que es mirava el riu des d’un pont a Sant Julià de Lòria.

Els bombers han fet nombroses sortides relacionades amb les pluges. Les més habituals han estat per bombar aigua dels soterranis i aparcaments de diversos edificis. El grup de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) també ha fet diverses sortides per retirar rocs i pedres de la xarxa viària andorrana.

A la zona Santa Coloma, una àrea qualificada d’inundable, Protecció Civil està en alerta ja que el riu està vorejant els marge. A la sortida de Sant Julià en direcció a la frontera una excavadora treballa col·locant un mur de contenció amb roques per evitar que el riu inundi unes obres que es fan al costat de la llera.