Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Les ONG catalanes podran rebre, aquest any, el 0,7% de l’IRPF

Les ONG catalanes podran beneficiar-se finalment del 0,7% de les subvencions de l’IRPF d’aquelles declaracions de renda que marquin la casella de finalitats socials. Segons ha informat aquest dimecres el diari ‘Público‘ la ministra d’Educació, Política Social i Esport, Mercedes Cabrera, anunciarà la setmana vinent que no es deixarà fora d’aquestes subvencions les ONG d’àmbit autonòmic o local. La solució, però, només serà de caràcter ‘puntual’ tenint en compte les dificultats de les entitats per fer front a la crisi. La decisió del ministeri d’excloure aquelles ONG que no tinguessin abast estatal va provocar la reacció dels partits, el Govern i les pròpies ONG catalanes, que van recordar que Catalunya és la comunitat autònoma que més aporta a les finalitats socials en la renda i que era una decisió ‘injusta’. Una de les propostes que s’apunten és la territorialització de les aportacions.

Redacció
Redacció 25/02/2009

La consellera d’Acció Social, Carme Capdevila, ja va indicar que aquest fet era injust perquè Catalunya és la comunitat on un major percentatge de ciutadans marquen la casella d’altres fins socials a la declaració de la renda. Capdevila va anunciar que portarien aquesta qüestió al Tribunal Constitucional espanyol (TC) si no es resolia. Si no hi havia altre remei, Capdevila apostava per agrupar les ONG dels Països Catalans per tal que no es quedessin sense les aportacions.

A més, el mateix Govern català, va afirmar que presentaria una iniciativa legislativa al Congrés per tal que el Govern espanyol fes marxa enrere. El president de la Generalitat, José Montilla, va qualificar la decisió d”inacceptable’ i va assegurar que el Govern català faria ‘el que tingui al seu abast’ per evitar-la.

Cal tenir en compte que, segons la Taula del Tercer Sector Social, l’any 2008 només van tornar uns 12 milions d’euros en forma de subvencions dels 47 que s’havien recaptat a Catalunya. És per això que van proposar que les comunitats autònomes puguin gestionar el 50% del que recaptin del 0,7% de l’IRPF per repartir-lo entre les seves entitats i ONG.

L’única solució que la ministra Cabrera acceptava fins ara era que les ONG catalanes s’associessin amb altres entitats d’àmbit estatal o amb associacions d’altres comunitats.

El Govern espanyol fa marxa enrere en la territorialització de l’IRPF

El passat 17 de setembre el Congrés va aprovar, amb tots els vots a favor excepte els del Partit Popular, una moció d’ERC i IU que plantejava ‘establir mesures i criteris que permetin un procés gradual de distribució territorial entre les comunitats autònomes del 0,7% de l’IRPF destinat a finalitats socials, amb efectes en la pròxima convocatòria’ i afavoreixin la ‘coordinació i transparència que permeti les comunitats autònomes participar en la gestió amb l’Administració central’.