Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Les jornades de la Catosfera es tanquen amb un alt èxit de participació

La Catosfera, la primera trobada d’elaboradors de blocs catalans ha tancat les portes aquest diumenge al mig dia a Granollers, després de tres dies de debats i reflexions al voltant de la blocsfera catalana, amb un èxit rotund avalat per l’elevada participació amb prop de 300 blocaires inscrits, i pel gran interès i expectació que han aixecat tots els debats programats. Els principals debats d’aquestes jornades que s’han allargat des del passat divendres 35 fins aquest diumenge 27 de gener, han tractat el codi ètic del blocaire, els blocs i la política, la literatura i el propi concepte de periodisme ciutadà. Tots els blocaires assistents han destacat l’enorme interès dels debats oberts així com la profunditat d’algunes de les conclusions extretes.

Redacció 28/01/2008

El blocaire granollerí i impulsor de les jornades, Marc Vidal ha remarcat que la primera trobada de blocaires, la Catosfera ha comptat amb un ‘gran èxit’ pel que fa la participació. Segons Vidal la participació de blocaires catalans en aquestes jornades ha sigut ‘desbordant’ i per problemes d’espai només es van poder registrar 280 blocaires de les prop de 600 sol·licituds.

El blocaire granollerí s’ha mostrat sorprès per l’elevat seguiment i expectació que han aixecat els diferents debats. En aquest sentit, Vidal ha remarcat que la gent ha participat a les jornades ‘molt activament’ sense baixades de participació inclús en els debats programats el diumenge al matí. Marc Vidal ha conclòs que gràcies a les jornades, la Catosfera ‘ha entrat a l’agenda’ pública i molta gent ‘es comença a interessar per aquest fenomen’.

Marc Vidal ha destacat que un dels debats ‘amb més polèmica o amb més reflexions’ va correspondre al debat ‘blocs i periodisme ciutadà’ on es va intentar descriure i analitzar el paper dels blocaires ‘en el món de la comunicació’. En aquest sentit, Marc Vidal ha recordat que els moments més intensos del debat es van registrar quan es van obrir les preguntes dels assistents on es qüestionaven si un bloc és un mitja de comunicació i si les opinions de persones sense llicenciatura publicades als mitjans digitals són periodisme.

Pel que fa la possibilitat de repetir el pròxim any les jornades de la Catosfera a Granollers, Marc Vidal ha explicat que l’ajuntament té ‘la voluntat de continuar impulsant les jornades relacionades amb el món del bloc’.En aquest sentit, Vidal ha recordat que la capital del Vallès Oriental és una ciutat que ‘presideix molts aspectes de la capitalitat del món digital i tecnològic’ a nivell català i per tant possiblement la segona Catosfera tornarà a Granollers el pròxim any, tot i que ha afegit que ‘encara falta definir les dates’.

L’expert en ciberactivisme, acció política digital i blocaire de reconegut prestigi a nivell espanyol, César Calderón va ser l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural de les jornades el passat divendres 25 de gener juntament amb l’impulsor de la Catosfera Marc Vidal. Calderón que ha participat activament a la majoria dels debats i tallers de les jornades al llarg d’aquests tres dies, ha destacat que per ell ha sigut un ‘gran honor’ participar a la Catosfera tot i no ser un blocaire català.

César Calderón ha remarcat que aquestes jornades han estat un ‘èxit rotund, d’unes característiques impressionants que s’hauran d’estudiar més endavant’. En aquest sentit, Calderón ha remarcat que ‘no és normal que en una primera trobada s’hagin aconseguit unes conclusions i uns debats tant potents’ i ha afegit que possiblement aquests resultats són conseqüència que la ‘societat catalana, comparada amb la resta de l’Estat és molt activa, rica i diversa’.

César Calderón ha fet una apologia de la necessitat de potenciar el món digital, sobretot, relacionat amb els blocs. L’expert en ciberactivisme ha recalcat que els blocs ‘són la millor eina de les persones’ per aconseguir transmetre la veu dels ciutadans a l’esfera política i als governs, així com per aconseguir una major horitzontalitat entre les ‘institucions i els ciutadans’.

Calderón ha destacat tres grans conclusions després de cloure la primera trobada de blocaires catalans. En aquest sentit, César Calderón ha afegit que en primer lloc les jornades han demostrat o ha evidenciat que ‘la blocsfera catalana està viva, és activa i té un gran futur per davant’.

En segon lloc, Calderón ha apuntat com a conclusió que també s’ha evidenciat que els ‘ciutadans catalans van bastant per davant de la classe política’. I finalment, el ciberactivista, César Calderón ha conclòs que l’ambient de les jornades ha sigut ‘tant fantàstic’ que ja està esperant la segona edició de la Catosfera, on ha remarcat que servirà per ‘analitzar detalladament la salut de la blocsfera catalana’.