Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Les infeccions per VIH seran de declaració obligatòria a Catalunya a partir de 2009

Aquesta és la principal noticia que ha anunciat per un futur ben proper el director del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona. Amb aquesta mesura Catalunya es convertirà en la primera zona dels Països Catalans (i de l’Estat espanyol) que obligui a declarar els casos d’infecció pel virus d’immunodeficiència humana (VIH), una acció que es fa des de fa temps a altres països europeus, i especialment als nòrdics.

Fins a ara, el pacient era qui autoritzava al metge a declarar la infecció, però a partir de l’any que ve serà el facultatiu el qual haurà de comunicar el cas de forma automàtica a les autoritats sanitàries.

Redacció
Redacció 20/10/2008

Casabona ha assenyalat que amb aquesta mesura, amb la qual s’espera que aflorin un 30% més de seropositius dels quals actualment estan registrats de forma voluntària, es vol normalitzar la infecció i donar-li el mateix tracte que a altres malalties que són de declaració obligatòria individualitzada com la sífilis, la malaltia meningocòccia, la tos ferina o les infeccions gonocòccies.

Es garanteix, però, una discreció absoluta per al pacient. Casabona també ha explicat, en un acte amb motiu de la celebració del Dia de la Prova del VIH, que el registre garantirà la confidencialitat dels pacients, ja que utilitzarà un codi alfanumèric, a partir de la targeta d’identificació sanitària, com el que ja funciona sense cap problema actualment en les declaracions voluntàries.