Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Les incineracions de difunts a l’Àrea Metropolitana arriben al 40%

Prop del 40% dels serveis funeraris fets durant el 2008 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona han estat incineracions, segons Serveis Funeraris Integrals (SFI), empresa que gestiona tanatoris, enterraments i cementiris. Aquesta dada suposa un augment de gairebé un 30% respecte al 2007, i confirma una tendència creixent en els últims anys per a aquest tipus de serveis funeraris.

En el conjunt de Catalunya la incineració suposa un 25% dels serveis funeraris. L’empresa també ha destacat que enguany hi hagut un augment del 21% en la sol·licitud de serveis funeraris sostenibles amb el medi ambient, com taüts ecològics, urnes biodegradables o espais controlats per escampar o inhumar les cendres.

Redacció
Redacció 31/10/2008

Joan Ventura, director de Cementiris de SFI, ha explicat que cada cop més persones exerceixen un compromís amb el medi ambient, ja que ‘molts consideren que la defunció suposa el retorn a l’essència de la natura’. També s’ha detectat un creixement important en el nombre de persones de Barcelona que sol·liciten enterrar familiars al Cementiri Comarcal de Roques Blanques pel fet de trobar-se a l’entorn natural del Parc de Collserola i, a la vegada, per la proximitat.

Entre les opcions ecològiques de l’empresa destaquen els taüts ecològics, que han d’estar fets de fusta amb certificat de tala controlada, sense frontisses de metall ni vidres, envernissades a l’aigua i folrades només amb fibres naturals com el cotó o el lli, i les urnes biodegradables, especialment pensades per a les persones que volen que les cendres siguin escampades o inhumades en un entorn natural. Actualment, existeixen urnes de sal marina, d’argila o sorra sense coure i de fibres vegetals compactades.

També hi han espais per dipositar les cendres de forma controlada al cementiri Parc de Roques Blanques, com el Jardí del Repòs, un espai ecològic d’estil zen dissenyat per escampar directament les cendres sobre un camí de pedres de riu que es dilueixen en un petit estanc subterrani, i a les parets del Jardí es pot gravar el nom de la persona difunta. També està la Font del Repòs, ubicada en el mateix Jardí, que permet dipositar l’urna amb les cendres de la persona difunta en un monòlit de pissarra. Després de la posada en marxa d’un mecanisme d’aigua calenta a 40º, l’urna es desfà en uns 10 minuts i les cendres es dilueixen en un estanc sota el conjunt.

També a Roques Blanques hi ha l’anomenat Bosc de la Calma que està situat en una zona als peus de la muntanya on és possible enterrar una urna biodegradable i plantar-hi un arbre jove damunt. Des de que fa gairebé dos anys que es va iniciar aquest projecte el Bosc de la Calma compta ja amb 250 exemplars plantats. L’arbre més sol·licitat és l’alzina (60%), per davant del pi pinyoner (24%) i l’alzina surera (16%), espècies típiques de la cornisa mediterrània.