Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Les famílies polítiques d’IU no es posen d’acord per trobar el substitut de Llamazares

|

- Publicitat -

El coordinador d’IU a Castella-La Manxa comandarà el partit de forma ‘transitòria’ fins que es convoqui el Consell Polític Federal ‘abans d’un mes’. Lara, que mai ha amagat les seves diferències amb Llamazares, ja va aconseguir imposar les tesis del PCE al document polític que l’Assemblea va aprovar dissabte, que aposta per la ‘refundació’ del partit.

Aquesta comissió dirigida per Lara integrarà cinc representants del PCE, quatre d’IU Oberta (llamazaristes), tres de la ‘Tercera via’ de Joan Josep Nuet, un de la corrent de Juan Manuel Sánchez Gordillo i un altre de la d’Haizea Miguela Álvarez.

Publicitat

Ha estat la solució d’última hora després de dues jornades intenses de debat i negociació infructuosa en què s’han posat sobre la taula diversos noms i possibilitats per aconseguir que la formació no donés per finalitzat el congrés sense un cap visible que faci realitat el procés de ‘refundació’ que marca el document polític acordat dissabte.

Si en les hores prèvies a l’Assemblea el senador d’EUiA Joan Josep Nuet es postulava com a nou coordinador gràcies al fet que la seva llista era la clau de volta del congrés, aquest diumenge ha sonat amb força el nom del membre d’Esquerra Unida de Balears Eberhard Grosske. L’acord entre els ‘llamazaristes’ d’IU Oberta i la ‘Tercera via’ de Nuet que ho havia de fer possible no ha prosperat.

L’autèntica Assemblea ha tingut lloc quan han acabat els debats i les votacions, ja entrada la tarda del diumenge, i el Consell Polític Federal s’ha tancat per discutir durant dues hores sense èxit el nom del coordinador general.

La ‘renovació’ d’IU queda ara en mans de les Federacions, que nomenaran els seus membres i els enviaran a una nova reunió del Consell Polític Federal a Madrid que ha de tenir lloc un cop tots els sectors i sensibilitats siguin capaços de teixir i plasmar un acord que doti IU d’un coordinador.

El PCE és qui obté més representants al Consell

El repartiment de forces que resulta de les votacions de Vaciamadrid no varia gaire l’escenari dels últims anys. El PCE ha estat novament el corrent que ha obtingut més vots dels 800 delegats de l’Assemblea Federal, però novament també ha quedat lluny de la majoria destacada, i no ha aconseguit suports per situar el seu cap de llista, Cayo Lara, com a nou coordinador general d’IU.

Concretament, el PCE ha obtingut 329 vots que es tradueixen en 39 membres (43%) del Consell Polític Federal dels 90 que ha escollit l’Assemblea. Els altres 90 els escolliran les federacions territorials i hauran de determinar el pes final de cada família al sí d’IU.

Els ‘llamazaristes’ d’IU Oberta han obtingut 207 vots que els donen dret a 25 representants (27%), mentre que la ‘Tercera via’ del senador d’EUiA Joan Josep Nuet ha rebut 147 vots i 17 membres (18%).

S’han presentat dues llistes més, la de Juan Manuel Sánchez Gordillo (IU anticapitalista i soberana), que ha rebut 36 vots i obté 4 membres, i la d’Haizea Miguela Álvarez (IU radicalment democràtica i anticapitalista), que ha aconseguit 45 vots i 5 membres.

Sense coordinador

Joan Josep Nuet ha estat el primer que ha comparegut davant els mitjans per anunciar que l’Assemblea es tancaria sense coodinador. ‘En aquesta Assemblea no tindrem coordinador ni coordinadora general’, ha dit Nuet a la premsa diumenge, perquè ‘el que no voldríem’ és ‘un coordinador o coordinadora amb petits suports’ que ‘no trencaria amb el passat’. Per aquest motiu, segons Nuet, les tres famílies han acordat ‘fer les coses una mica més lentament’ i escollir el coordinador en el futur.

S’ha expressat en termes semblants el president executiu del PCE i membre de l’Executiva Federal d’IU, Felipe Alcaraz, que ha admès que ara per ara ‘no hi ha condicions’ per escollir un nou coordinador, i ha apostat per la creació d’aquesta plataforma política que prepari l’elecció del nou cap visible del partit.

Única votació

Cayo Lara serà coordinador d’una comissió que es donarà el termini fins a la convocatòria del Consell Polític complet per tractar que hi hagi una votació que el ratifiqui. El propi Lara ja ha avançat que no acceptarà una majoria del 51 a 49%.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut