Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Les Falles també volen ser Patrimoni Cultural de la Humanitat

L’Ajuntament de València debatrà aquest divendres una moció per iniciar el procés de declarar les Falles Patrimoni Cultural de la Humanitat. El vicepresident de la Junta Central Fallera (JCF), Jorge Guarro, ha explicat que l’entitat considera que les Falles podrien complir els requisits després de diverses reunions amb el fòrum Unesco de la Universitat Politècnica de Valencià. Guarro defensa que a més de la festa es reconeixeria la quantitat de professions i productes associats que haurien desaparegut si la festa no se celebrés cada any. La presentació de la moció és el primer pas d’un camí que finalitzarà amb la presentació al Ministeri espanyol de Cultura, òrgan encarregat de dur la candidatura a la Unesco.

Redacció
Redacció 27/01/2011

Les Falles de València podrien començar el pròxim divendres el seu llarg camí per ser considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La Junta Central Fallera (JCF) i la regidoria de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València han preparat una moció que serà votada en el pròxim ple municipal d’aquest divendres.

Segons que ha explicat el vicepresident de la JCF, Jorge Guarro, ja s’ha iniciat l’elaboració de l’expedient per presentar la candidatura i aquest dimarts es va comunicar a les associacions falleres. Guarro ha reconegut que les primeres reunions amb membres del Forum Unesco de la Universitat Politècnica de València varen ser l’impuls per presentar la candidatura, tot indicant que el procés serà llarg i no seria fins el 2012 com a mínim quan les Falles podrien optar a ser Patrimoni de la Humanitat.

Reconeixement a totes les Falles
El primer pas però serà l’aprovació en el ple municipal d’aquesta moció, que no es vol només limitar a declarar patrimoni cultural les Falles de València sinó que vol també reconèixer les de tot el País Valencià i les que es fan fora del territori valencià, com a Gavà (Baix Llobregat), on la Casa de València planta un monument cada any. Altres indrets com les Balears o fins i tot Argentina compten amb falles cada any, plantades pels valencians que viuen a l’exterior.