Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les exportacions de Catalunya cauen un 15,3%

|

- Publicitat -

Les exportacions disminueixen un 19,4% a la Unió Europea, un 8,5% a altres països i territoris d’Europa, un 3,8% a Amèrica del Nord, un 14,4% a Amèrica Central i del Sud i un 2,9% a la resta del món. Segons la destinació econòmica, tots els béns registren taxes de variació interanual negatives. Els béns de consum van disminuir un 15,3%, els de capital un 38,8% i els intermedis un 12,2%.

En el període acumulat gener-novembre, les exportacions catalanes van augmentar un 0,6% respecte al mateix període d’un any enrere. Segons la destinació econòmica, els béns de consum i els intermedis registren creixements (2,6% i 0,3% respectivament), mentre que els de capital anoten una disminució del 5,2%. Per branques d’activitat, destaca l’increment de productes energètics; extracció i refinació de petroli (70%), seguit de l’alimentació i begudes (16,7%). Contràriament, la maquinària i equips mecànics va anotar el decrement més elevat (-8,5%). Per àrees i països, les vendes de Catalunya a l’estranger van créixer a altres països i territoris d’Europa (15%) i a la resta del món (8,2%). En aquest mateix període, les vendes del mercat espanyol a l’estranger van augmentar un 4,6% interanual. Els béns de consum i els intermedis van anotar taxes de variació positives (5,1% i 5,5% respectivament), mentre que els de capital van baixar un 2,1%.

Publicitat

L’empresa cárnica L’Agudana de Cervera ha començat a exportar part de la seva producció a Corea i la Xina fent que el percentatge que dedica a l’exportació arribi ja al 60%. L’Agudana ja exporta a Itàlia, França, Rússia, Bulgària, Romania, la República Txeca i Albània.

Importacions

Catalunya va importar mercaderies per un valor de 5.376 milions d’euros al novembre del 2008, xifra que representa un decrement interanual del 22,2%. Segons la destinació econòmica, tots els béns anoten taxes de variació interanuals negatives a l’entorn del 20%. Els béns de consum disminueixen un 20%, els de capital un 29,3% i els intermedis un 22%.

En el període acumulat gener-novembre, les importacions catalanes presenten un decrement interanual del 2,5%. Segons la destinació econòmica, únicament registren un increment els béns intermedis (2,4%). Els béns de consum i els de capital mostren un decrement del 9% i 13,5% respectivament. Per branques d’activitat, quatre anoten taxes de variació positives. Cal destacar els creixements dels productes energètics; extracció i refinació de petroli (33,9%), seguit de l’agricultura, ramaderia i pesca (13,7%). Contràriament, van ser els vehicles de motor i altres materials de transport els que van tenir la disminució més elevada (-22,4%). Per àrees geogràfiques, s’observen creixements a Amèrica del Nord (20,1%), a Amèrica Central i del Sud (5,4%), resta del món (3,4%) i a altres països i territoris d’Europa (0,1%). En aquest mateix període, les compres del mercat espanyol a l’estranger van créixer un 2,3% interanual. Per destinació econòmica s’observa que els béns intermedis pugen un 10,4%; en canvi, els béns de consum i els de capital disminueixen un 8,2% i un 17,8% respectivament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut