Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Les estratègies dels comuns per aturar el referèndum

Durant les últimes hores dues declaracions han demostrat que els comuns segueixen marejant la perdiu al voltant del referèndum. Una vegada i una altra on van dir blanc ara diuen negre i així fins a confondre el seu electorat, tant el catalanista com l'espanyolista. Per una banda, Podemos ha demanat la creació d'una comissió al Congreso per debatre el model territorial de l'Estat i per l'altra Ada Colau ha insistit a criticar als que opinen que el pacte és “ingenu”.

Redacció
Redacció 02/02/2017
Insistir en tractar el tema a l'Estat sense cap majoria

Podemos i les seves confluències territorials (En Comú Podem, En Marea i Compromís) han sol·licitat a la Mesa del Congrés la creació d’una comissió no permanent per al debat del model territorial de l’Estat i “les diferents propostes de solució democràtica”. El text es refereix, especialment, a la “crisi institucional” entre Catalunya i Espanya. Per les formacions, el primer pas per abordar el conflicte “no és altre que reconèixer-ne la importància i crear un espai de diàleg” amb les diverses propostes tant des de l’àmbit polític com el jurídic i social. En l’exposició de motius, constaten que el model de transferències competencials i d’autogovern “ha diluït la distinció entre realitats nacionals i regions”, fet que ha portat que el model d’estat hagi entrat en “crisi”.

“Plantejar totes les perspectives”

Segons Podemos i les seves confluències territorials, aquest debat s’ha de plantejar en la seva “totalitat i des de totes les perspectives” per solucionar “de forma democràtica” el conflicte de model territorial a l’Estat. Per tot plegat, consideren que cal una “responsabilitat compartida dels representants de la ciutadania per buscar solucions democràtiques”.

Les engrunes de recuperar “comunitat històrica”

Així mateix, Podemos assenyala que en el marc de la Transició es va reconèixer un “element diferencial” a aquelles comunitats considerades “nacionalitats històriques” i que havien desenvolupat estatuts propis durant el període republicà, en referència a Catalunya, el País Basc i Galícia; però que l’etapa de “descentralització continuada” ha fet que finalment es diluís la “distinció inicial entre realitats nacionals i regions”. 

Colau diu ingenus als que creuen que el referèndum es pot pactar

Cal recordar que avui mateix Ada Colau ha criticat aquells integrants del pacte pel referèndum que fora d’aquest diuen “que és un espai ingenu” o que la consulta que plantegen, pactada amb l’Estat, és “irrealitzable” insistint amb l'utopia que el pacte és possible. 

Relacionats