Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Les estacions i les parròquies d’Andorra es preparen per celebrar el Nadal

Les set parròquies d’Andorra han organitzat diverses activitats nadalenques per als pròxims dies d’entre les quals destaquen les diferents cavalcades del Pare Noel que tindran lloc aquest dilluns a la tarda, la celebració de la tradicional Missa del Gall de la nit de Nadal, o l’activitat del Caga Tió i els espectacles infantils programats, així com els tallers i les visites especials als museus del país previstes pel dia 27 de desembre. També s’ha de destacar el concert a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella del dia 27 a càrrec de l’organista Ignacio Ribas Taléns, o les diverses representacions de l’obra dels Pastorets que es faran a Sant Julià de Lòria a partir del 26 de desembre.

Redacció 25/12/2007

Les estacions d’esquí del país, per la seva banda, també organitzen diferents animacions nadalenques, com és la presència del Pare Noel el dia 24 de desembre, festes infantils, i una festa del foc que ha programat Grandvalira per al pròxim 29 de desembre per commemorar el 50è aniversari de Pas de la Casa-Grau Roig.

Tal i com és habitual, aquest dilluns 24 de desembre les diferents parròquies del país organitzen les cavalcades del Pare Noel, que en el cas d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, recorreran els diferents carrers de les poblacions amb animacions per als més petits. Pel que fa a la Massana, la desfilada del Pare Noel arribarà a tots els nuclis de la parròquia, incloent les estacions de Pal i Arinsal, i finalitzant a la recent inaugurada plaça de les Fontetes de la Massana. En el cas de Canillo, la cavalcada arribarà fins a Soldeu, i acabarà al Palau de Gel de Canillo amb el repartiment de regals als infants. A Sant Julià de Lòria, el Pare Noel estarà present a l’estació d’esquí de la Rabassa de la una a les tres de la tarda, i després es desplaçarà davant de la Casa Comuna de la població. Pel que fa a Ordino, l’arribada del Pare Noel anirà seguida d’un berenar al Centre Esportiu.

A les dotze de la nit del mateix dia 24, la celebració es traslladarà a les diferents esglésies amb la tradicional Missa del Gall, que anirà acompanyada de xocolata, coca, vi bullit, i fins i tot d’un concert de Gospel en el cas d’Encamp. El mateix dia, Escaldes-Engordany finalitzarà el tradicional calendari d’Advent de la Façana de l’Art, una activitat que consisteix en obrir una finestra del calendari gegant instal·lat a la façana de l’antic hotel la Terrassa, i en el sorteig cada dia d’una obra d’art d’artistes del país.

Després del dia de Nadal, en el qual s’aturen les activitats, el dia 26 se celebrarà un concert d’orgue a l’església de Sant Esteve de la Massana a càrrec de l’organista Ignacio Ribas Taléns, que posarà punt i final al VIII Cicle Internacional d’Orgue del Principat d’Andorra. El dia de Sant Esteve els més petits podran fer cagar el tió a l’Envelat del Prat Gran de Sant Julià de Lòria i gaudir de les animacions del grup ‘Encara farem salat’. També el dia 26 s’inicien les representacions dels Pastorets a l’Auditori Claror de Sant Julià, que es repetiran el 28 i el 29 de desembre, i el 6 de gener.

El dijous dia 27 de desembre, els infants d’Ordino també podran cagar el tió a la plaça Major, es farà un espectacle infantil anomenat ‘Toc de pastorets’ a la Massana, i s’iniciaran diverses activitats lúdiques i esportives a l’Estadi Comunal d’Andorra la Vella adreçades als infants i joves. A més, diversos museus com la Farga Rossell de la Massana o la Casa d’Areny Plandolit d’Ordino han programat l’activitat ‘Nadal als Museus’, amb tallers i visites especials adreçades als infants del país, i la biblioteca de Sant Julià de Lòria també iniciarà el cicle ‘Bibliovacances de Nadal’.

En el cas de les estacions d’esquí, Grandvalira ha organitzat animacions amb el Pare Noel als jardins de neu durant el dia 24 de desembre, i una baixada del personatge amb trineu de gossos a Soldeu a partir de les set de la tarda. El 28 de desembre hi haurà una festa infantil ‘Mickey Snow Club’ a El Tarter, i el dia 29 es farà un dels actes commemoratius del 50è aniversari de Pas de la Casa-Grau Roig, amb la inauguració d’una escultura dedicada al seu fundador, Francesc Viladomat, i amb un descens de torxes nocturn a càrrec dels monitors de l’escola d’esquí a Pas de la Casa.