Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Les entitats catalanes a l’exterior alerten dels ‘efectes devastadors’ dels retalls pressupostaris

La Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) considera que les possibles retallades anunciades recentment per la secretària d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roser Clavell, podrien tenir ‘efectes devastadors’ per a les comunitats a l’exterior. La FIEC tem que arribin retallades de l’ordre del 20% sobre unes subvencions que actualment ja estan ‘lluny de la xifra realment necessària per a consolidar la projecció exterior de Catalunya’. A través d’un comunicat, la federació urgeix aquest divendres al Govern a convocar el Consell de les Comunitats Catalanes a l’Exterior per tal d’avaluar les retallades que vol aplicar l’executiu.

Redacció
Redacció 05/02/2011

Clavell ha enviat aquesta setmana una carta als presidents de les comunitats catalanes a l’exterior en què els adverteix que la manca de fons públics de la Generalitat també afectarà aquestes entitats. La missiva no aclareix quines partides seran les més afectades però avisa als casals que hauran de repensar algunes programacions i activitats extraordinàries d’enguany.

La FIAC calcula que la retallada podria ser del 20%, en la línia de les normes del pressupost del departament de Presidència, i ja no compta amb les ajudes extraordinàries i les beques. Si es confirmen els auguris de l’entitat, les comunitats perdran uns 910.000 euros enguany en comparació a l’any passat, una reducció que tindrà ‘efectes devastadors en l’activitat d’una gran part de les comunitats catalanes a l’exterior’.

Ajudes insuficients
L’any passat el govern tripartit va destinar 2,4 milions d’euros a les comunitats a l’estranger, una quantitat que, tot i que és el doble que la desemborsada anualment pel govern de Pasqual Maragall, encara queda ‘lluny de la xifra necessària per consolidar la projecció exterior de Catalunya i la presència catalana al món en tots els àmbits’.
A més, la federació recorda que l’Estat, en els pressupostos generals del 2011, també ha reduït les dotacions d’atenció als residents a l’exterior en 20 milions fins a deixar la partida en 119 milions d’euros. Aquesta modificació suposa una reducció del 14,3% en ajuts a les comunitats a l’exterior.