Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Les empreses catalanes són líders a l’Estat en comerç electrònic i seguretat

Les empreses catalanes són líders en comerç electrònic i seguretat, segons un informe elaborat per l’Associació d’Empreses d’Electrònica, Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions a l’Estat (AETIC). Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi que s’ha redactat a partir de 4.000 entrevistes a empreses d’arreu de l’Estat, més de 400 d’elles catalanes.

Segons l’estudi, el 44% de les empreses catalanes usen actualment el comerç electrònic i un 59% ofereixen formació en informàtica als seus treballadors. A més, tot i que l’ús de la factura electrònica és incipient, les empreses de Catalunya són pioneres ja que un 7% ja l’utilitzen actualment.

Redacció
Redacció 23/10/2008

Segons l’estudi ‘Les tecnologies de la Informació i les Comunicacions a l’Empresa Espanyola, 2008’ que s’ha presentat aquest matí a Barcelona, les empreses catalanes són pioneres en l’ús del comerç electrònic ja que la seva taxa d’utilització se situa en un 44%. Específicament, destaca l’acollida de les compres per Internet que estan tenint un avanç significatiu ja que un 41% de les empreses de Catalunya compren a la xarxa -un 7% més que l’any passat- i segons manifesten els enquestats, en dos anys ja més de la meitat de companyies catalanes ho farà.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha afirmat en la presentació de l’informe que ‘les empreses catalanes estan ben dotades a nivell tecnològic, però encara no fan un ús prou intensiu d’aquesta tecnologia’. Segons Bosch, per ser més competitives es fa necessari que incorporin les TIC en els processos productius.

Els productes o serveis que més companyies compren a través d’Internet són les matèries primeres o activitats pròpies de l’empresa (42%), encara que també són freqüents les compres de material d’informàtica (32%) i d’oficina (29%). Els clients als quals es dirigeixen les empreses que venen a la xarxa són, majoritàriament, particulars (77%) i empreses privades (64%), amb un model de venda directa al client (91%).

L’informe també incorpora l’ús de terminals mòbils per a aquesta activitat comercial, encara que només un 1,7% del sector empresarial espanyol s’ha decantat pel seu ús. De les conclusions de l’estudi també se’n pot extreure que l’ús de la factura electrònica encara segueix sent incipient, gairebé un 7% de les empreses a Catalunya emet factures electròniques i més d’una de cada cinc companyies ha manifestat que la usarà en els pròxims dos o tres anys.

La seguretat, un element clau

Els principals avantatges que les empreses troben en l’ús del comerç electrònic són l’agilitat i la comoditat. No obstant això, el 62% de les companyies espanyoles afirma que la inseguretat en les transaccions és el principal fre a l’ús d’aquest tipus d’activitat comercial.

Les empreses catalanes, en aquest aspecte, mostren grans avanços en la utilització d’elements de seguretat TIC. A més de programari antivirus -present en un 98% de les companyies- i de fer còpies de seguretat –usat per un 91%-, moltes d’elles empren mecanismes d’autenticació d’usuari, com claus d’accés, (76%) i mecanismes d’intercanvi segur d’informació (46%).