Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Les eleccions comunals a Andorra acaben amb pocs canvis

La jornada electoral s’ha tancat a Andorra amb poques sorpreses. Els cinc cònsols que optaven a la reelecció han guanyat a les seves respectives parròquies. La participació en aquests comicis ha estat del 72,3% una xifra que representa sis punts menys que en les passades eleccions comunals en què la participació es va situar en el 78,1%. Per parròquies, l’índex més alt de participació s’ha registrat a Ordino, amb un 86,8% i el més baix correspon a la capital, Andorra la Vella, on han votat un 64% dels electors.

Redacció
Redacció 03/12/2007

La jornada electoral s’ha tancat a Andorra amb poques sorpreses. Els cinc cònsols que optaven a la reelecció han guanyat a les seves respectives parròquies. Així, Sant Julià de Lòria continua en mans del Partit Liberal-Unió Laurediana, Escaldes-Engordany continua amb Antoni Martí com a cònsol major, tot i que sota unes sigles diferents, si fa quatre anys guanyava sota el paraigua del Partit Liberal, enguany ho ha fet com a líder d’Unió del Poble. Pel que fa a Encamp, l’Alternativa torna a revalidar els resultats i per tant continua al capdavant de la parròquia. A Canillo també continuaran amb el mateix color polític, el Partit Liberal. I a la Massana, el Partit Liberal també ha tornat a guanyar els comicis a la seva parròquia. Pel que fa a les dues parròquies que canvien de cònsol, ho fan per motius diferents. Mentre que Andorra la Vella continua en mans de l’Alternativa, però amb Rosa Ferrer com a cònsol en substitució de Francesc Xavier Mora; a Ordino, una nova formació, Acció Comunal d’Ordino, sorgida d’una escissió del PLA, governarà la parròquia durant els pròxims quatre anys.

L’Alternativa d’Andorra la Vella ha obtingut 1.912 vots, per davant dels 1.398 de Progrés Comunal, i dels 241 dels Verds que es presentaven per primer cop a uns comicis comunals. Així, durant els pròxims quatre anys Rosa Ferrer, com a cònsol major, i Josep Vila com a cònsol menor, governaran el comú de la capital, en substitució de l’actual equip, també de l’Alternativa. Progrés Comunal, una candidatura formada per membres del Partit Liberal i del Centre Demòcrata Andorrà aspirava a capgirar el color polític del comú però finalment continuaran a l’oposició com fins ara.

Pel que fa a Escaldes-Engordany, l’actual cònsol major, Antoni Martí ha obtingut una àmplia victòria, amb 2.009 vots, una xifra que ha superat amb escreix els 727 vots de l’Alternativa que aspirava a capgirar el color del comú però que es quedarà a l’oposició. Antoni Martí, que durant el seu mandat ha evidenciat fortes discrepàncies amb el partit al qual pertanyia, el PLA, finalment es va presentar sota les sigles d’un nou grup, Unió del Poble. Els resultats, però, han avalat la gestió feta per Martí independentment de les sigles sota les quals s’ha presentat. Els Verds, que es presentaven per primer cop, han obtingut 124 vots.

Unió Laurediana-Partit Liberal continuarà governant a Sant Julià de Lòria amb els mateixos cònsols dels darrers quatre anys, Josep Pintat i Enric Sangrà que han obtingut 1.128 vots. A l’oposició hi haurà Segle 21, que ha obtingut 517 vots. Queda fora del comú, l’Alternativa, que ha obtingut 279 vots.

El cònsol major de la Massana, el liberal Josep Maria Camp, ha revalidat la seva majoria amb 852 vots, per davant de l’Alternativa de Pere López amb 614 vots que entra en aquesta legislatura al comú amb tres consellers (regidors), un bon resultat respecte al que van obtenir ara fa quatre anys.

Encamp continuarà amb els mateixos cònsols, Miquel Alís i Gabriel Dalleres, de l’Alternativa, que amb 882 vots han aconseguit una victòria que per alguns moments durant l’escrutini semblava que podria anar a parar a Units per al Progrés, que finalment ha obtingut 782 vots. De la seva banda, els Verds, que es presentaven per primer cop als comicis comunals, han obtingut 185 vots.

El liberal Enric Casadevall, acompanyat de Mònica Bonell com a cònsol menor, continuarà al capdavant del comú de Canillo després d’obtenir 407 vots per davant dels 125 aconseguits per l’Alternativa, l’altra formació que es presentava als comicis en aquesta parròquia.

Pe que fa a Ordino, finalment serà Acció Comunal d’Ordino, encapçalada per Ventura Espot i Consol Naudi, ha obtingut 358 vots, per davant de l’Alternativa amb 286 vots i el Partit Liberal, amb 284. Precisament el Partit Liberal ha estat governant els darrers vuit anys i en aquesta ocasió diferències en el si del partit han provocat que alguns membres del PLA constituïssin la nova formació Acció Comunal d’Ordino, que finalment s’ha fet amb la victòria, per davant del PLA que ha quedat en darrer lloc de les tres formacions que concorrien en aquests comicis a la parròquia ordinenca.

Per tant, el Partit Liberal governarà a tres parròquies, Sant Julià de Lòria, Canillo i la Massana, durant els pròxims quatre anys, mentre que l’Alternativa ho farà a dues parròquies, Encamp i Andorra la Vella. A banda, Unió del Poble governarà a Escaldes-Engordany, i Acció Comunal d’Ordino ho farà a Ordino.