Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Les conques catalanes entren en fase d’excepcionalitat per la falta de pluges, tret de la Muga

Les conques catalanes han entrat en fase d’excepcionalitat per la falta de pluges, tret de la Muga a Girona, que es troba en situació de normalitat, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. Amb l’excepcionalitat entren a funcionar mesures als municipis que regularan les dotacions màximes d’aigua per habitant i dia.

Redacció
Redacció 17/07/2007

A causa del baix nivell de pluges registrat en els últims tres mesos, han entrat en excepcionalitat les conques de la Garona, el Daró, el cap de Creus i la costa nord, el sistema Gaià-Francolí, el sistema Siurana-Riudecanyes i la costa sud. Aquestes conca se sumen a les de l’Ebre, el Fluvià, el Maresme i Garraf-fera de Ribes, que ja es trobaven en aquesta situació.

A més, la falta de pluja dels últims mesos i el consum d’aigua per als regadius ha fet reduir els volums embassats en el sistema del Ter, que va entrar en fase d’excepcionalitat 1, el mateix indicador que el sistema del Llobregat des del passat 16 d’abril.

La pluja acumulada en les conques internes de Catalunya entre maig i juny va estar 40 mil·límetres per sota de la mitjana històrica (1997-2004) en el mateix període. La Conselleria ha destacat que des de les últimes pluges del mes d’abril, molt abundants i típiques de la primavera, no ha plogut de manera sostinguda i suficient per recuperar totalment tots els sistemes com s’esperava.

Mesures dels municipis

L’entrada en fase d’excepcionalitat comporta que els municipis que depenen de les conques que entren en aquest nivell hagin de garantir una dotació màxima de 270 litres per habitant i dia.

Pel que fa a la fase d’excepcionalitat 1 per dèficit del volum embassat (conques del Llobregat i el Ter) hi ha una reducció del 15% o una substitució de part dels cabals destinats al reg agrícola per aigües regenerades, l’anul·lació dels desembassaments per a ús hidroelèctric, la intensificació de controls a usuaris i el reforç de mesures d’estalvi a les xarxes de proveïment.