Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Les confraries de pescadors gironines se sumen a l’aturada pel preu del gasoil

Les confraries de pescadors gironines s’han sumat a la protesta pel preu del gasoil i han decidit no sortir a pescar, a excepció del Port de la Selva. Tot i que divendres les confraries van acordar mantenir l’activitat en una reunió, aquesta passada nit els pescadors han decidit adherir-se a la protesta convocada pels transportistes. Roses, Palamós, Blanes, Llançà i l’Escala tenen la flota d’arrossegament i palangre amarrada al port. Només han sortit a recollir xarxes algunes barques d’arts menors, perquè les havien parat i necessitaven anar a buscar el peix abans que es fes malbé. La decisió de no sortir ha suposat que a la demarcació hi hagi més d’un centenar de barques aturades.

Redacció
Redacció 09/06/2008

Amb l’aturada de les barques d’arrossegament i de palangre, les llotges pràcticament no vendran peix aquesta tarda. Només ho faran algunes, de manera puntual, per donar sortida a les captures que portin les barques d’arts menors.

A Roses (Alt Empordà) l’aturada és total. D’aquesta confraria, s’han quedat a port les 24 barques d’arrossegament, les sis d’encerclament i la trentena d’arts menors que hi ha. A Llançà (Alt Empordà), de les dotze barques d’arrossegament i la desena de palangre que hi ha, només han sortit tres barques ‘i tota la resta estan amarrades en senyal de protesta’, ha concretat el confrare major Antoni Negre.

A l’Escala (Alt Empordà), cap les vuit barques d’encerclament i palangre, i de les 33 de tresmall que hi ha tampoc han llevat àncores. Pel que fa al Baix Empordà, a Palamós cap de les 37 barques d’arrossegament i de les de les cinc teranyines que hi ha tampoc han sortit del port. ‘Només ho han fet algunes de la trentena d’embarcacions d’arts menors, perquè havien sortit a calar i necessitaven enretirar les xarxes’, ha concretat el secretari de la confraria.

Un missatge al contestador automàtic d’aquesta confraria informa els clients que, a conseqüència de l’aturada en protesta pel preu del gasoil, ‘tota la flota major està aturada’. De totes maneres, el missatge indica que aquest dilluns a la tarda ‘hi haurà subhasta de peix’ de les captures fetes per la flota d’arts menors, que han anat a enretirar les xarxes.

A Sant Feliu de Guíxols, les vuit barques d’encerclament també es troben aturades a port. I dels quinze tresmalls que hi ha, només quatre han sortit a retirar les xarxes. Finalment, a Blanes (Selva), la flota d’arrossegament i d’encercament –formada per una vintena d’embarcacions- també es troba amarrada. I de la quarantena de barques d’arts menors, només unes cinc han anat a recollir les captures, segons han informat des de la confraria.

Port de la Selva surt

La confraria de pescadors del Port de la Selva (Alt Empordà) ha estat la única que aquest dilluns ha mantingut l’activitat arran de la protesta per l’augment del preu del carburant. Segons ha explicat el seu confrare major, Joaquim Paltré, la flota de palangre i arrossegament ‘ha sortit perquè, durant la reunió que vam tenir amb la federació es va acordar que cada confraria escollís el que li semblés més adient, però que en principi se sortia’.