Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Les càmeres de vigilància a les comissaries fan disminuïr les denúncies per tortures dels Mossos

El Responsable del Centre de Documentació Contra la Tortura (CPT), Jorge del Cura, ha explicat que les càmeres de vigilància a les comissaries han tingut un efecte dissuasiu i serien la causa que ha provocat la disminució del nombre de denúncies per torures als Mossos d’Esquadra l’any 2008. Segons les dades que ha fet públiques aquesta entitat, un total de 45 persones han denunciat els Mossos d’Esquadra per agressions aquest any, mentre que al 2007 n’hi va haver 72. En total, la CPT afirma que a Catalunya hi ha hagut 53 persones han denunciat tortures per part dels diferents cossos policials, respecte les 144 registrades l’any anterior.

Redacció
Redacció 13/03/2009

Jorge del Cura afirma que aquesta davallada s’explica per una disminució a tot l’Estat de les denúncies contra la policia local. Del Cura, però, no entén aquesta davallada, ja que afirma que les diferents entitats que formen part de la Coordinadora reben moltes queixes d’ aquest cos policial que no es tradueixen en més denúncies.

Segons les dades del CPT a Catalunya, els Mossos han rebut 45 denúncies, la Policia Nacional n’ha rebut 3 més, la Guàrdia Urbana n’ha rebut 2 i els funcionaris de presons unes altres 3. En total, 53.

D’aquesta manera, Catalunya es converteix en la quarta comunitat en nombre de denúncies d’aquest tipus. Aquest rànquing el lidera el País Basc, amb 97 denúncies; Andalusia, amb 82; i Madrid amb 61.

Segons Jorge del Cura, les càmeres de vigilància no han provocat una disminució de les denúncies falses, sinó que han provocat un efecte dissuasiu en els agents. En aquest sentit, també ha afirmat que la pressió social ha fet que hi hagués voluntat política per evitar tortures per part dels cossos policials, cosa que també ha provocat una disminució. Tot i així afirma que en casos com el País Basc – on també hi ha càmeres de vigilància- han disminuït les denúncies a les comissaries, però en canvi han augmentat les denúncies en el moment de la detenció i durant el trasllat.

A tot l’estat espanyol, aquest 2008 un total de 520 persones han denunciat tortures per parts dels diversos cossos policials. L’any 2007 es van registrar 689 denunciants, segons la CPT.

El president de la CPT europea, Mauro Palma, demana, a més de les càmeres, que els detinguts siguin traslladats immediatament davant del jutge. També espera que s’inculqui en els cossos de seguretat que els abusos i les agressions són actes ‘vergonyosos’.