Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Les administracions catalanes destinen una primera ajuda de 430.000 euros pels damnificats pel terratrèmol del Perú

El Comitè Català d’Ajut Humanitari i Emergència, integrat pel Govern, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), el Fons Català de Cooperació i l’Ajuntament de Barcelona, ha posat en marxa un pla d’actuació i coordinació per centralitzar els ajuts humanitaris catalans destinats als damnificats pel terratrèmol del Perú, que ha afectat directament a 80.000 persones, entre víctimes mortals, ferits i persones que s’han quedat sense els seus habitatges. Aquesta actuació està estretament coordinada amb el consolat del Perú a Barcelona. En un primer moment, el Govern ha destinat un total de 350.000 euros, els que s’han d’afegir els 80.000 euros compromesos per l’Ajuntament de Barcelona. De moment, falta, encara, les aportacions de les resta de corporacions locals catalanes.

Redacció
Redacció 18/08/2007

El consolat del Perú a Barcelona ha obert el compte corrent ‘Sismo Perú 2007’ amb el número 0030 2013 14 0870006271, per centralitzar tots els ajuts humanitaris de la ciutadania. A Catalunya viuen 43.000 peruans, de les quals només una família s’ha vist afectada per la mort d’un familiar, segons el viceconsolat.

El director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, David Minoves, ha fet una crida a què els ajuts sigui únicament en forma de diners, atès que és la millor manera de gestionar les necessitats dels damnificats.

La vicecònsol a Barcelona del Perú, Isabel González, ha informat que la població resident a Catalunya de peruans és de 43.000 persones, la majoria d’ells concentrats a les àrees metropolitanes de Barcelona, Tarragona i Girona, i amb menor quantitat a Lleida. L’origen de la majoria d’aquesta població immigrant és del nord del país i de Trujillo, una regió allunyada de la zona afectada pel terratrèmol. Tot i això, González ha explicat que el consolat té constància d’una família afectada directament, que ha perdut un familiar a la zona del terratrèmol.

David Minoves ha insistit en fer una crida a la ciutadania que concentrin els seus ajuts en forma de diners, atès que en aquest tipus de catàstrofes, a zones que estan capacitades per obtenir recursos materials de primera necessitat, com mantes, medicaments, aigua, entre d’altres, l’enviament d’ajuts materials pot significar un fort entrebanc en les tasques humanitàries i col•lapsar els aeroports.

Minoves ha assenyalat que des del Comitè Català de Coordinació d’Ajut i Emergència, que està en contacte amb totes les organitzacions no governamentals que estan treballant a la zona afectada, ‘si cal algun tipus de material concret ja es farà una crida a la població’. El director general ha fet una crida a què ‘l’ajuda catalana no ha d’agreujar més els problemes de les organitzacions no governamentals i del govern peruà que està treballant en l’ajut humanitari.

Minoves ha explicat que des del Govern es té constància que les ongs que estan treballant a la regió del terratrèmol són Creu Roja, Ajuda en Acció, Metges sense Fronteres, Intermón i Farmamundi.

Isabel González ha fet una crida a totes les entitats financeres que no ‘carreguin comissions’ en les transferències que la ciutadania faci al compte corrent ‘Sismo Perú 2007’. Tot i això, malgrat que Banesto ‘ens fa un tracte molt especial, ens cobra el mínim per cobrir les despeses’, ha explicat González.