Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Les abstencions de PP i CiU asseguren al govern espanyol la convalidació de la reforma laboral al Congrés

El govern espanyol podrà convalidar la reforma del mercat del treball. El portaveu de CiU al Congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, i la seva homòloga del PP, Soraya Sáez de Santamaría, han anunciat aquest dimarts al matí al Congrés que s’abstindran en la votació que se celebrarà aquesta tarda. Les dues formacions han explicat que votaran a favor de la tramitació del decret llei com a projecte de llei per tal de poder modificar-lo. Per la seva part, ERC i ICV han anunciat que pensen votar en contra del paquet de mesures impulsat per l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, el mateix que farà també IU. L’abstenció de CiU en la votació de la retallada salarial també va salvar l’executiu espanyol, que va poder-la aprovar per tan sols un vot de diferència.

Redacció
Redacció 22/06/2010

La portaveu popular ha justificat l’abstenció del seu grup perquè el PP, ha dit, també considera que l’estat espanyol necessita una reforma laboral, però no com la que proposa l’executiu socialista. Considera, però, que ha de ser una reforma ‘global, completa, seriosa i meditada que pugui fomentar la creació d’ocupació estable’. I la reforma que proposa l’executiu espanyol, segons Sáez de Santamaría, no ho fa.

Per la seva banda, el portaveu de CiU ha hagut d’explicar perquè el seu grup s’abstindrà. Duran i Lleida havia anunciat abans que votarien que sí o que no, però que no consideraven possible l’opció d’abstenir-se. ‘L’abstenció es produeix en la mesura que el govern ha previst la tramitació del reial decret llei com a projecte de llei’, ha dit Duran. El líder d’Unió ha afegit que considera ‘imprescindible’ aquest pas, perquè no creu que sigui correcte aprovar per decret d’urgència ‘una reforma laboral que s’està discutint des de fa dos anys’ entre patronal i sindicats.

Tot i la seva abstenció, tant PP com CiU miraran d’aprofitar la tramitació parlamentària de la norma per introduir-hi esmenes. Duran ja ha concretat alguns dels temes que miraran d’obrir.

El portaveu de CiU ha explicat que tractaran de fer possible que les empreses, especialment les petites i mitjanes, es puguin despenjar dels convenis col·lectius sectorials si arriben a un acord amb els seus treballadors. També ha indicat que miraran d’establir mecanismes contra l’absentisme laboral. D’altra banda, el seu grup intentarà regular el teletreball.

Duran també demanarà que es modifiqui la regulació del treball a temps parcial, mirarà d’impulsar que el subsidi d’atur estigui vinculat a les polítiques actives d’ocupació i reclamarà que les Comunitats Autònomes recuperin competències en la gestió de l’atur.