Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Les 34 raons per les quals l’Estat, el TC i el TSJC no poden donar cap lliçó a Catalunya

El Govern de la Generalitat ha denunciat aquest matí l'incompliment per part de l'Estat de 34 sentències fermes del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem favorables a Catalunya, 34 raons que deixen en evidència a unes institucions que pretenen fer valdre una falsa superioritat moral contra el moviment independentista.

Redacció
Redacció 08/02/2017
De les 34 sentències en ferm incomplertes per l'Estat, destaquen les d'àmbit de beques universitàries, la concessió de subvencions a càrrec del 0,7% de l’IRPF, el medi ambient o cultura. Un incompliment, però, que no ha de ser cap sorpresa ja que segons un informe del Parlament europeu del 2016 Espanya és el tercer Estat amb més expedients oberts per incomplir la llei europea.

En la roda de premsa del Govern, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha quantificat en 34 les sentències fermes del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem no acatades pel govern espanyol i ha constatat que aquest incompliment reiterat s’estén a directives i normes derivades de la legalitat europea. Munté, en el repàs d'aquests incompliments, ha lamentat sobretot el de la sentència sobre la descentralització del 0,7% de l’IRPF que provoca que les entitats catalanes que atenen les persones més vulnerables deixin d’ingressar 20 milions d’euros.

A més a més, aquests incompliments també afecten a la manca d'inversions en infraestructures o el finançament de la llei de dependència, un fet que demostra la “desídia” Gobierno.
 
Incompliments destacats en beques universitàries
 
Des de l'any 1994 està pendent el traspàs de les beques. Fa més de 20 anys que l’Estat incompleix la llei en matèria d’ajuts a l’estudi. (STC 188/2001). L’última sentència del TC, del maig 2016, torna a exigir el traspàs de les beques a la Generalitat, fet que permetria ampliar els ajuts als estudiants en 150M€.

Fre a les subvencions socials, culturals i medi ambientals

En medi ambient s’incompleixen 3 sentències: dues del TC i una del TS, aquesta darrera del juliol de 2016. En l'àmbit cultural ja són 4 sentències del TC en matèria d’ajuts a museus, espais escènics i comunicació cultural. El més greu té relació amb els serveis socials, que recapten el 0,07% de l'IRPF, en total hi ha unes 24 sentències de diferents tribunals (Constitucional, Suprem i Audiència Nacional) que donen la raó a la Generalitat en la descentralització d’ajuts i subvencions. La darrera, d’aquest mateix gener, sobre l’IRPF. Pel que fa a l’IRPF, cada any les entitats catalanes i per tant les persones vulnerables que atenen deixen de rebre aproximadament 20 M€ anuals.
 
Altres incompliments
 
Model de finançament: El nou model hauria d’haver entrat en vigor l’1 de gener de 2014, ja fa més de 3 anys.
 
Finançament insuficient de la Llei de la dependència: La llei establia un finançament públic a parts iguals entre Estat i CA. 2015: Generalitat 82% – Estat 18%. El tancament 2016 es preveu molt similar.
 
Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’autonomia de Catalunya: 3.808 M€ pendents. Incompliment reiterat de l’Estat d’invertir a Catalunya en consonància al seu pes econòmic.
 
Pla de Rodalies 2008-2015: Dels 4.000 M€ inicials, es va passar al compromís urgent de 306 M€ amb la ministra Ana Pastor 2014-2016. Només hi ha en servei un 5%.
 
Acollida de refugiats: L’Estat espanyol està incomplint el compromís que va adoptar amb la UE d’acollir 17.337 persones refugiades. A hores d’ara ha reubicat 398 persones a l’Estat. I d’aquestes, a Catalunya només n’han arribat 124. Des del primer moment, el Govern de Catalunya ja va anunciar que està preparat per acollir 4.500 persones refugiades i així ho va comunicar al comissari europeu d'immigració.
 
Papers de Salamanca: Més d’11 anys per donar compliment al retorn íntegre dels documents confiscats durant la Guerra Civil.

 

Relacionats