Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

L’empresa catalana exporta cada vegada més

Catalunya exporta molt i no para. Les vendes a l’exterior de les empreses catalanes han duplicat la seva taxa de creixement en els últims 18 mesos. Davant d’una progressió anual mitjana del 4,8% en el període 2000-2005, l’any passat i en la primera meitat de l’actual, la taxa ha arribat a el 11,2%, segons dades de Caixa Catalunya. Això indica dues coses: la primera és la fortalesa de l’economia catalana, que de moment no pateix per culpa d’un euro fort (que en general fa decréixer les exportacions) i la segona és que es demostra la preferència dels compradors estrangers pel producte català, de qualitat i de garantia.

Redacció 23/10/2007

El responsable d’estudis Caixa Catalunya, Xavier Segura, assegura que aquesta recuperació es deu al dinamisme de les economies mundials i a les reestructuracions empresarials portades a terme en els últims anys. ‘El pitjor ja ha passat, ha quedat una indústria més competitiva’.

Els sectors més dinàmics són els de productes metàl·lics, plàstics i cautxú, i aliments, begudes i tabac. La reactivació de les economies europees, el principal soci comercial de Catalunya -li compra el 70%-, ha tirat de les exportacions (han crescut el 5,4%) però han estat les vendes a la resta del món les quals han determinat l’avanç més notable, amb el 23,7%.

‘Sembla ser que la fortalesa de l’euro no afecta tant’, opina Segura. ‘Caldrà veure el què succeïx a la segona meitat d’any, estem preocupats’, replica el director general d’Amec, l’associació d’industrials exportadors, Joan Tristany. L’euro va iniciar 2005 a 1,19 dòlars, 2006 a 1,32 i juliol de 2007 a 1,35. Ahir va tancar a 1,41. Una altra de les alertes sobre les exportacions és la qualitat de les mateixes. El seu dinamisme s’està sustentant en les vendes de productes de contingut tecnològic intermedi, enfront de creixements molt inferiors dels de tecnologia alta i molt alta