Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

L’empresa catalana de sanitaris Roca es consolida a la Xina com la tercera firma del sector en volum de negoci

El grup empresarial català Roca, dedicat a la fabricació i comercialització de sanitaris i mobles de bany, s’ha consolidat a la Xina com la tercera empresa del sector en volum de negoci. Amb tres fàbriques i més de 200 expositors dels seus productes a la Xina, el creixement de l’empresa catalana se situa al voltant del 50% anual. Davant seu, però, l’empresa japonesa Toto i l’americana Kohler dominen el mercat del mobiliari de bany en aquest país. Malgrat que Roca és encara un nom desconegut per la majoria de xinesos, entre els principals clients de la marca hi ha diversos hotels de gamma alta i complexos d’oficines i edificis de nova construcció. Fins i tot els lavabos de l’aeroport de Chengdu, a la província de Sichuan, han estat fabricats per Roca.

Redacció
Redacció 06/09/2007

Tot i que la part més important del negoci xinès del Grup Roca són grans empreses, els particulars que vulguin decorar el seu bany amb mobiliari d’aquesta firma també poden fer-ho visitant qualsevol de les botigues expositors que posseeixen a la Xina. De totes maneres, un client interessat en el seus productes, ja sigui particular o empresa, ha de comprar la mercaderia a través de distribuïdors ja que Roca no té permès vendre directament els seus productes a la Xina.

La directora de marketing a Pequín i el nord de la Xina, Zhong Hongyu, admet que ‘Roca va arribar massa tard a la Xina i és per això que encara estem seguint l’estela de Kohler i Toto però, tant per la qualitat del nostre producte com pel creixement que experimentem cada any, ben aviat estarem al seu nivell’.

El Grup Roca va entrar al mercat xinès a mitjans dels anys vuitanta amb només un distribuïdor. A data d’avui opera amb més de cinquanta en tot el país i només a Pequín, a part de tenir deu botigues on exposen els seus productes, disposa de cinc empreses que comercialitzen mobiliari de l’empresa catalana.

Pel que fa la fabricació de sanitaris i complements pel bany, Roca va construir la primera fàbrica a la Xina a Foshan, a la província de Guandong, l’any 1999. Des d’aquesta planta va començar a elaborar els seus productes bàsicament pel mercat xinès però l’any 2005 i 2006 va ampliar el volum de producció amb dues noves fàbriques, a Suzhou i una altra a Foshan respectivament. Avui en dia, les factories de Roca a la Xina travessen les fronteres d’aquest país i el mobiliari elaborat en territori xinès és distribuït a altres països asiàtics i fins i tot a Europa.

Zhong Hongyu assegura que els productes que fabriquen a la Xina obtenen el mateix certificat de qualitat que els que es fabriquen en plantes europees i que no hi ha diferència en el resultat final ja que el mètode de fabricació és pràcticament el mateix. Així doncs, segons la directora de marketing de Roca al nord de la Xina, l’única diferència entre els sanitaris xinesos i els fets a Europa és que els primers són més barats de fabricar.

El web del Grup Roca respecta la plurinacionalitat de l’Estat espanyol i és en català, euskera, gallec i espanyol.