Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

L’eix transversal finalment es desdoblarà

L’Eix Transversal vertebra les comunicacions per carretera entre la plana de Lleida, les comarques centrals i Girona. En el marc del Pla d’infraestructures del Transport i el Programa de grans eixos viaris, la Generalitat ha previst transformar en autovia tot l’Eix Transversal, una actuació de gran magnitud, no solament pel que fa a la mobilitat, sinó també per motius socials, territorials, econòmics i estratègics.

Redacció
Redacció 27/06/2007

Segons informa el diari digital d’Osona, el Govern ha encarregat avui a l’empresa pública GISA els tràmits necessaris per a la licitació i adjudicació de les obres de desdoblament de l’Eix Transversal i ha aprovat la corresponent despesa, d’abast plurianual. Aquesta actuació permetrà convertir en autovia tot l’Eix, que discorre entre Cervera i Riudellots de la Selva i té 155 quilòmetres de longitud.

L’execució de les obres suposarà una inversió estimada en 865 milions d’euros, que amb la gestió i manteniment de la futura autovia sumarà 1.109 milions d’euros. Els treballs començaran entre finals d’aquest any i principis del vinent i acabaran el 2011. El president José Montilla ja va anunciar aquesta decisió el passat 9 de març a Lleida.

El Govern finançarà el desdoblament de l’Eix Transversal mitjançant una concessió d’obra pública, sistema que introdueix la possibilitat que la iniciativa privada construeixi i exploti una carretera per un període determinat, i l’Administració es faci càrrec de la corresponent amortització. En el cas de l’Eix Transversal, la concessió abasta un període de 33 anys.

Què permetrà aquest desdoblament?

1- Incrementar la capacitat i millorar el nivell de servei de la infraestructura.
2- Augmentar la seguretat i la fluïdesa del trànsit
3-  Descongestionar l’entorn metropolità i el corredor costaner
4-  Potenciar tant les connexions intercomarcals com les de llarg recorregut i permetrà articular el territori amb la connexió amb els principals eixos de l’interior i de comunicació amb el Pirineu
5-  Fomentar l’equilibri territorial i la transversalitat en les comunicacions
6-  Esdevenir una peça clau en la xarxa transeuropea i estructurant en la xarxa catalana
7-  Contribuir a crear una xarxa de ciutat mitjanes molt actives
8-  Facilitar el desenvolupament econòmic en les comarques interiors

A la segona foto podreu veure el traç de l’eix transversal en color vermell.