Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’edat també afecta reproductivament als homes

|

- Publicitat -

És ben sabut que l’edat de la dona és un factor crític en el pronòstic reproductiu de una parella, tant si prova de repoduïr-se de manera natural com si recorre a tècniques de reproducció assistida, lògicament sempre que no entri en un programa de donació d’òvuls.

Fins a l’actualitat, es tendia a pensar que l’edat no afectava en la capacitat reproductiva en el cas dels homes. Aquesta creença científica es basava en una antiga concepció de la reproducció masculina: fins fa ben poc, considerava el marit d’una parella estèril com a una simple font d’espermatozoides: sempre i quan el seminograma ens demostrés que existia una quantitat d’espermatozoides amb bona movilitat igual o superior als paràmetres establerts per la organització Mundial de la Salut, l’estudi diagnòstic es centrava en la dona de la parella.

Publicitat

Doncs bé, segons un recent article publicat per la Dra. Laura Vagnini que fa referència a un estudi dut a terme per diferents centres de Brasil, l’edat en l’home també podria afectar a la qualitat dels seus gàmetes.

Aquest article s’ha d’englobar en un canvi d’enfoc en el diagnòstic de la parella estèril: gràcies a les darreres troballes en andrologia i la posada a punt de noves tècniques diagnòstiques podem aprofundir en l’estudi del marit. Ara, l’especialista en esterilitat no s’ha de preguntar tan sols quants espermatozoides mòvils hi ha en una mostra de semen, sinó també quina és la qualitat de la càrrega genètica que els espermatozoides contenen.

En concret, la Dra. Vagnini ha estudiat la integritat de les cadenes de ADN que es troben al cap de l’espermatozoide. Varen estudiar mostres de semen de 508 homes que acudien a consulta per esterilitat i els varen dur a terme un estudi de fragmentació del DNA en els espermatozoides, mitjantçant una innovadora tècnica anomenada TUNEL (Terminal deoxinucleotidyl transferase-mediated deoxyUridine triphosphate-Nick End Labeling).

Els resultats demostren una disminució en la integritat del ADN en els dos grups de major edat, que comprenen homes de 36 anys o més. Aquestes conclussions són importants doncs ens porten a pensar que a mesura que els homes es facin més grans, augmentarà la dificultat dels mateixos per a ser pares i també la incidència de possibles anomalies genètiques en la descendència.

Així doncs, és possible que ben aviat canviï la concepció social que el rellotge biològic reproductiu corre tan sols en contra de la dona, i els homes siguin conscients també que l’edat els pot dificultar el poder tenir descendència.

imatge

 Josep Oliveras
 Biòleg. Màster en tècniques de reproducció assistida
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut