Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

L’economia d’una Escòcia independent podria superar significativament la del Regne Unit

|

- Publicitat -

L’Adam Smith Institute, un dels Think Tanks més rellevants del Regne Unit, ha el·laborat un informe on preveu que l’economia escocesa podria créixer més d’un 7% tal i com ho ha fet Irlanda de manera recent. L’informe també explica que després de 10 anys d’independència els ingressos per unitat familiar a Escòcia podrien superar la mitjana del Regne Unit en uns 6000 lliures (uns 9000 euros). El percentatge de creixement del Regne Unit seria doncs, menys important davant d’una Escòcia independent.

Publicitat

L’autor de l’informe Gabriel Stein, director i cap d’economia internacional de Lombard Street Research, ha dit “Si Escòcia fos independent i escollís una rebaixa d’impostos com la que hi ha hagut a la República d’Irlanda, tal i com el líder de l’Scottish National Party (SNP) Alex Salmond ha dit que es proposa fer, podria esperar-se que el creixement d’Escòcia s’aproximés a la taxa irlandesa del 7% en 5 anys”. Stein ha afegit que “si el creixement a Escòcia es mantingués durant 5 anys més, en el periode de 10 anys, el seu GDP (PIB) augmentaria en 71,5 punts, més de dos terços”.

Per contra, Mr Stein ha dit que la resta del Regne Unit únicament creixeria un 25 punts com a màxim, lluny dels 71,5 punts d’una Escòcia independent. Stein acaba dient que “el resultat podria ser extraodinàriament significatiu per Escòcia. En ingressos per càpita Escòcia, que començaria 1.700 lliures (uns 2550 euros) per sota de la resta del Regne Unit, podria esperar sobrepassar els ingerssos en més de 6000 lliures (uns 9000 euros) al final d’aquest periode -10 anys-“.

El portaveu de finances de l’SNP John Swinney, coincideix amb l’informe i ha declarat que “Escòcia té molt de potencial, malgrat que té una de les taxes de creixement a llarg termini més baixes de tot Europa”. Swinney ha afegit que “una aspiració d’Escòcia ambiciosa hauria de proposar-se d’igualar l’èxit dels seus veïns i de nacions de dimensió similar que superen de molt els resultats d’Escòcia i del Regne Unit”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió