Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

L’economia de la zona euro cau un 0,2% del PIB en el tercer trimestre i entra per primer cop en recessió

L’economia de la zona euro ha entrat en recessió per primer cop en la seva història, des que es va crear el 1999, amb una nova caiguda del 0,2% del seu PIB en el tercer trimestre d’aquest 2008, la mateixa davallada que ja va patir en el segon trimestre. Així ho ha confirmat aquest divendres Eurostat, l’agència estadística comunitària, que situa Itàlia i Alemanya en recessió després d’acumular caigudes del 0,5% i del 0,4%, respectivament, en el segon i tercer trimestre.

L’Estat espanyol i la Gran Bretanya també han patit caigudes del 0,2% i del 0,5% del PIB, tot i que tècnicament encara no estan en recessió. L’economia del conjunt de la Unió Europea també va caure un 0,2%.

Redacció
Redacció 14/11/2008

Eurostat preveu que l’economia de la zona euro creixi un 1,2% en el conjunt del 2008, que el 2009 no passi del 0,1% i que el 2010 es comenci a recuperar amb un 0,9%. El conjunt dels 27, a diferència dels 15 socis que comparteixen la moneda única, encara no ha entrat en recessió, ja que tot i que el seu PIB també ha caigut un 0,2% en el tercer trimestre, en els tres mesos anteriors havia registrat un creixement zero.

França és l’única potència econòmica europea que se salva, per ara, de la recessió, ja que després que el seu PIB caigués un 0,3% d’abril a juny s’ha recuperat de juliol a setembre, registrant un molt lleuger creixement de només l’1%. Fora de la zona euro només Estònia ha entrat en recessió, amb dos trimestres consecutius de creixement negatiu, del 0,8% en el segon trimestre i de fins el 1% en el tercer. Per contra, tot i la desacceleració global i la crisi financera, l’economia de fins a vuit socis de la UE ha registrat números positius de juliol a setembre, com Eslovàquia, la República Txeca o Xipre, que han crescut un 1,5%, un 1% i un 0,6%, respectivament.

Bulgària Dinamarca, Irlanda, Letònia, Luxemburg, Malta, Polònia, Romania, Eslovènia, Finlàndia i Suècia no han facilitat dades a l’oficina estadística de la Comissió Europea i, per tant, no apareixen en l’informe que Eurostat ha fet públic aquest divendres.