Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

L’Audiència Nacional repetirà el judici a Roure i Stern el pròxim 24 de juny

El 24 de juny, diada nacional dels Països Catalans, ha estat la data escollida per a la repetició del judici a l’Audiència Nacional d’Enric Stern i Jaume Roure per la crema de fotografies del rei. La sentència del judici del passat mes de novembre que condemnava els dos acusats a quinze mesos de presó i una multa de 2.730 euros per a cadascun d’ells, va ser anul·lada després que els imputats no puguessin expressar-se en català i es violés el dret de tutela efectiva, perquè el jutge, José María Vázquez Honrubia, va negar l’assistència d’un intèrpret en llengua catalana.

Redacció
Redacció 27/05/2008

Jaume Roura i Enric Stern hauran de tornar a l’Audiència Nacional de Madrid el proper 24 de juny per tal de repetir el judici que va ser anul·lat per violar els drets fonamentals dels acusats.

En el judici del mes novembre passat, els dos acusats de la crema de fotografies dels reis a Girona van fer les seves respectives declaracions en català. Per la seva banda, el jutge Vàzquez Honrubia es va negar que Roura i Stern fessin ús legítim de la seva llengua (amb l’agreujant  que va impedir la presència d’un intèrpret a la sala) i va considerar que “no havien volgut declarar”, en comptes de fer constar que ho havien fet en català. Més endavant, la mateixa Audiència Nacional va treure una resolució definitiva segons la qual “és una garantia del dret de defensa” emprar una llengua oficial a l’Estat en aquest tribunal. Per tant, el judici a Stern i Roure s’havia de repetir, aquest cop, sense vulnerar el dret dels acusats a expressar-se en català.

Arran d’aquesta resolució i en declaracions de l’advocat dels dos encausats, Benet Salellas, aquesta situació “no es podrà tornar a repetir perquè hi ha una resolució de la sala penal que deixa clar que es pot emprar el català” i cal aprofitar l’ocasió per entrar al fons de la qüestió: el dret de llibertat d’expressió i de participació política.