Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’Audiència Nacional no processarà Fidel Castro per genocidi

|

- Publicitat -

El Ple de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha estudiat i ha decidit no admetre a tràmit el recurs presentat pel Comitè d’Ajuda a la Dissidència 2506 contra la decisió del jutge Santiago Pedraz de no considerar una querella contra el president cubà, Fidel Castro. L’Associació de dissidents denunciava davant l’Audiència Nacional que el comandant va cometre delictes de genocidi, crims contra la humanitat, tortura i terrorisme amb presoners de la invasió de Badia Cochinos.

El motiu que ha portat a rebutjar el recurs és que el Tribunal considera que Fidel Castro continua sent cap d’estat i que per tant gaudeix d’immunitat sobirana, tot i que hagi cedit la prefectura de l’estat al seu germà Raúl Castro.

Publicitat

Anteriorment i el fet que va motivar aquest recurs és que ell jutge instructor, Santiago Pedraz, va rebutjar l’entrada a tràmit d’aquesta querella per considerar que era ‘cosa jutjada’ perquè el Jutjat Central d’Instrucció número 2 i la Sala Penal no van admetre unes altres dues querelles presentades per associacions dissidents del castrisme.

Tercer intent per processar Castro per genocidi

No és la primera vegada que a Fidel Castro se l’intenta imputar per un cas de genocidi. La primera oportunitat va ser l’any 1998 quan va denunciar el cas la Fundació pels Drets Humans a Cuba. En aquesta ocasió, el jutge Ismael Moreno va entendre que dels fets no es podia extreure que Castro intentés eliminar un grup humà, nacional, religiós, racial o ètnic, trets indispensables per obrir una causa contra ell per genocidi.

L’any 2005 la mateixa fundació va tornar a plantejar el cas, després que el Tribunal Constitucional reconegués que l’Audiència Nacional era competent per investigar casos de genocidi no tan sols si les víctimes eren espanyoles, com passava abans que s’establís aquesta jurisprudència de l’alt tribunal. En aquest cas, l’oportunitat que buscaven els dissidents era que Castro havia de viatjar a l’estat espanyol per assistir a la Cimera Iberoamericana de Salamanca, encara que finalment no hi participés. Aquesta vegada l’Audiència Nacional també va rebutjar la querella per entendre que com a cap d’estat tenia immunitat sobirana.

Seguidament i davant la malaltia del dirigent cubà i després que aquest traspassés els poders al seu germà Raúl Castro, el 26 de febrer la qüestió es va tornar a plantejar davant el jutge Pedraz que no va considerar-la perquè va trobar que era ‘cosa jutjada’ donats els precedents.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut