Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

L’Audiència Nacional espanyola arxiva la causa per la crema de retrats del rei la tarda de la Diada

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Santiago Pedraz, ha decidit sobreseure provisionalment la causa contra quatre joves acusats de cremar un retrat dels Reis, considerat un delicte d’injuries greus a la més alta representació de l’Estat amb una pena de 6 a 24 mesos. Pedraz considera que ‘no hi ha base’ per imputar ningú, ja que no han aconseguit identificar els autors materials de la crema.

No es pot imputar, assegura el jutge en el seu escrit, ni Guifré Rodes, que va llogar la furgoneta en què suposadament es van canviar de roba els responsables de la crema ni Marc Garcia, que els va acompanyar a una furgoneta per canviar-se.

Publicitat

Per contra, Pedraz ha remès al jutjat d’instrucció de Barcelona la causa per la crema d’una bandera espanyola durant la mateixa manifestació. Un fet considerat per l’Audiència Nacional com un delicte d’ultratge a Espanya, penat amb una multa de 7 a 12 mesos. Per l’alt tribunal, aquest delicte és competència de la justícia ordinària.

El jutge de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, els ha interrogat durant trenta minuts en total. Guifré Rodes, Marc García, Joaquín Español i Elisenda Ramos han comparegut davant el jutge d’un en un.

Els identificats asseguren que van participar a la manifestació però que no van cremar ni fotografies ni retrats. Els joves no han contestat a les preguntes del fiscal, però si a les qüestions de la seva advocada. Han declarat en català amb presència d’un intèrpret.

Posteriorment, a la sortida de l’Audiència Nacional, Marc Garcia, ha volgut denunciar un ‘excés de zel’ per part dels cossos policiais i ha assegurat que es tracta d’un cas clar de ‘persecució política’ i segons el jove ha demostrat que ‘ni l’Audiència Nacional es creu els seus propis informes’. Garcia també ha volgut demostrat la seva solidaritat amb els setze joves que seran jutjats la setmana vinent en aquest mateix tribunal per cremar fotografies dels reis a la Plaça del Vi en solidaritat amb els primers condemnats, Jaume Roure i Enric Stern, el passat 22 de setembre.

La Fiscalia va demanar la citació d’aquestes quatre persones en un escrit en el què relatava que durant la tarda de la passada Diada va tenir lloc una manifestació convocada per ‘col•lectius del moviment independentista radical català’. La marxa celebrada a Barcelona va arribar al Passeig del Born, i en aquest moment ‘dos individus no identificats amb vestimenta similar i els rostres tapats amb mocadors negres van pujar a la tarima muntada com un escenari i van cremar un fotografia de grans dimensions dels reis d’Espanya’.

Posteriorment aquestes dues persones es van canviar de roba dins una furgoneta aparcada prop de l’escenari improvisat, i es van barrejar amb la resta de manifestats, segons el relat del fiscal. Aquest fet va impedir que se’ls identifiques. Els Mossos han aconseguit esbrinar la identitat de la persona que va llogar el vehicle en el què es van canviar de roba, Guifré Rodes, i a qui els va conduir fins allà, Marc García.

Després de cremar les fotografies, ‘quatre individus amb indumentària similar als anterior i rostres coberts amb mascares blanques van pujar a l’escenari per cremar una bandera d’Espanya i una altra de la República Francesa’. Els Mossos van identificar a dues persones: Joaquim Español i Elisenda Ramos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut