Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

L’Audiència absol els Mossos del cas Quintana: “hem de fer un judici de certeses i no de probabilitats”

L'Audiència de Barcelona ha absolt l'escopeter i el sergent acusats de disparar una pilota de goma que va lesionar greument l’ull d’Ester Quintana. Segons la sentència, no s’ha determinat si el què va causar la lesió va ser una pilota de goma o un altra tipus de projectil viscoelàstic i tampoc es pot descartar que el projectil el disparés un altre agent. Ester Quintana, s’ha mostrat decebuda i frustrada per la sentència i ha denunciat manca d'investigació i l’encobriment de proves durant el cas. 

Redacció
Redacció 27/05/2016

En la sentència els magistrats admeten que “el més probable” és que les lesions de la víctima fossin a conseqüència d’un impacte d’una pilota de goma, però que no es pot excloure que no fos a causa d’un projectil de viscoelàstica i en aquest sentit  recorden que “Ens correspon realitzar un judici de certesa i no de probabilitat”, i conclouen que , a criteri seu, “no ha quedat acreditat que les lesions fossin causades, necessàriament, per una pilota de goma”.
 
En el polèmic cas, la fiscalia demanava dos anys de presó i quatre d’inhabilitació pel subinspector i l’escopeter acusats, i l’acusació de Quintana  reclamava quatre anys de presó i nou d’inhabilitació. Per l’altra banda, les defenses dels Mossos demanaven l’absolució dels agents, i durant el judici van plantejar la possibilitat que l’impacte que va ferir Quintana no fos una pilota de goma sinó d’un projectil de precisió disparada per un altre grup d’agents expedientats.

El setembre de 2015 el  Govern va indemnitzar per iniciativa pròpia, i abans que es resolgués el judici, a Esther Quintana amb 261.000 euros i arran del cas Quintana el Parlament va impulsar la desaparició de l’ús de les pilotes de goma i fins a tres consellers del Govern han demanat perdó pels fets.