Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

L’Associació Catalana de Ràdio denuncia 149 emissores ‘il·legals’

L’Associació Catalana de Ràdio (ACR) ha reclamat al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que invalidi les ofertes presentades per emissores pirates que opten al concurs d’FM, i n’ha denunciat 149, com Radio María, Sensació FM, Xtra FM o Live FM. L’ACR ha exigit que es tingui en compte la vulneració de la normativa vigent per part d’aquestes emissores i les empreses vinculades que, segons l’associació, emeten il·legalment i s’han presentat al concurs. L’ACR va presentar aquesta denúncia dimarts al migdia al CAC i al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, als quals han instat a tancar ‘immediatament’ aquestes emissores i a endurir les sancions.

Redacció
Redacció 21/05/2008

L’Associació Catalana de Ràdio ha incorporat a la denúncia les dades de les 149 emissores que consideren il·legals i que operen a les quatre demarcacions catalanes. Han indicat que aquestes emissores igualen el nombre d’emissores comercials legals, segons les previsions del Pla Tècnic Nacional d’FM i que això ha conduït el dial a una situació de saturació, a causa de la ‘usurpació de l’espectre, amb nombroses interferències’.

El president de l’ACR, Eugeni Sallent, ha afegit que ‘és paradoxal que en un sector amb tanta intervenció de l’administració pública ningú no sigui capaç d’aturar la creixent implantació d’emissores il·legals’. Per això ha reclamat el tancament ‘immediat’ d’aquestes emissores, l’enduriment de les sancions per a la pirateria radiofònica, la regulació de les emissores ‘veritablement escolars, culturals i associatives’ i la seva exclusió del concurs d’FM.

Sallent ha anunciat que l’entitat té en estudi noves actuacions per posar fi a l’ocupació il·legal de les ones, i ha demanat a les administracions competents que es fixi coma a data per a la neteja total de l’espectre la pròxima adjudicació d’emissores d’FM per part del CAC, prevista per finals de juny.

La radiodifusió s’exerceix mitjançant una concessió administrativa que imposa d’obligacions de continguts, empresarials, institucionals, entre d’altres, i, segons l’ACR, les emissores pirata no compleixen amb cap d’aquests requisits. En alguns casos, denuncien, obtenen finançament publicitari de manera il•legal, amb ingressos no declarats i tenen personal en situació irregular.

Des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat han indicat que les plenes competències són del CAC, ja que és l”organisme independent’ que gestiona les freqüències radiofòniques. El CAC, per la seva banda, encara no s’ha pronunciat al respecte.

L’ACR integra la totalitat de cadenes i emissores de ràdio privades que operen a Catalunya, i en el darrer EGM les emissores associades han sumat més de 2.800.000 oients.