Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’Arxiu Nacional de Catalunya mostra documentació “inèdita” del període de Pau Casals a l’exili

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) acull a partir d’aquest dijous i fins al 30 de juny l’exposició ‘Pau Casals i l’exili’ sobre el període que el músic català va passar a l’exili, entre els anys 1939 i 1973. L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer el Pau Casals ‘solidari’ i mostrar la seva vessant d”exiliat actiu’ a través de les nombroses manifestacions i accions d’ajuda als refugiats, així com el compromís polític i la fermesa moral que va mostrar en les seves intervencions públiques. La mostra, de caràcter itinerant, visitarà desprès de Sant Cugat del Vallès, Prada de Conflent i a finals del 2009 Sant Sebastià, Madrid, Tarragona, Motserrat i París.

Redacció
Redacció 12/04/2008

A partir del mes de febrer està previst que l’exposició viatgi a Puerto Rico, República Dominicana, Mèxic i altres països de sudamèrica.

Així durant la visita es poden contemplar nombroses fotografies i documentació història i inèdita, com la correspondència de Pau Casals amb els refugiats, intel·lectuals i polítics de l’exili, així com les llistes amb les donacions econòmiques que Pau Casals va fer a gran nombre de refugiats.

L’exposició està formada per 150 documents entre reproduccions i originals, 50 imatges, 9 objectes originals, entre els quals es troba la Medalla de la Llibertat dels EUA concedida a Pau Casals per J.F. Kennedy el 1962. Així mateix s’hi pot veure un audiovisual amb imatges i música de Casals a l’exili i un DVD amb un fragment d’una entrevista realitzada a partir d’imatges del film de Jacques Baratier ‘Conversation with Pablo Casals’ enregistrades a la casa de Pau Casals a Prada de Conflent el 1955.

La documentació prové dels arxius que la seva vídua va donar recentment a la Fundació Pau Casals, la qual s’ha completat amb altres arxius i fons documental com l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o la Biblioteca de Catalunya.

El projecte ha estat realitzat per la Fundació Pau Casals, juntament amb l’Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans i el Memorial Democràtic del Departament d’Interior i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya.