Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’armada espanyola malbarata 130 milions d’euros per un error de càlcul

L’‘armada invencible’ espanyola patiria una derrota sense pal·liatius si demà hagués de disputar una batalla naval. L’Estat continua esperant els quatre nous submarins promesos el 2004 i, si bé el primer –el S-81 Isaac Peral- ja està acabat, pesa 75 tones més de les esperades i s’ha de reparar. Això ha portat un retard afegit i força Defensa a posar a punt els tres vells submarins dels anys 80 per allargar la seva vida útil, cosa que té un cost de 130 milions d’euros. 

Redacció
Redacció 20/04/2016

Quatre submarins, 3.000 milions d'euros

La factura de la reparació de la nova embarcació no ha transcendit, però el pressupost oficial per fabricar els quatre submarins és d’uns 2.100 milions d’euros. Amb tot, Izquierda Unida parlava fa dos anys d’un cost que podria arribar a uns 3.000 milions, just la xifra que Artur Mas va marcar l’abril passat com els recursos que s’haurien de destinar anualment a fer funcionar un hipotètic nou Estat català.

Fracàs del primer submarí de fabricació espanyola

El ‘sobrepès’ del S-81 Isaac Peral es va conèixer fa tres anys per vergonya de l’Estat, ja que es tracta del primer submarí de construcció espanyola des dels anys 50 del segle passat. La drassana Navantia, qui va assumir el projecte, s’enfrontava a un repte històric, però una vegada constatat l’error, va admetre que aniria a buscar ajuda a l’estranger per ‘aprimar’ l’embarcació.

Llamazares va parafrasejar l'humorista Gila per parlar del cas: “De color bien, pero no flota”. 

El que encara no s’ha concretat és el cost de la reparació, tot i que l’exdiputat d’IU Gaspar Llamazares ho va intentar preguntar al Congrés. La qüestió, però, no va ser acceptada per la mesa, ja que el dirigent comunista feia menció a un dels cèlebres monòlegs de Gila en la seva intervenció: “De color bien, pero no flota…”. Entre les preguntes iròniques de Llamazares, també hi va afegir: “Si el submarino S-80 está bien de color pero no flota ¿Acabará en el fondo del mar, matarile, rile, rile?” o “¿Podría el Gobierno regalárselo al enemigo, para que así podamos ganarle la próxima guerra?”