Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

L’aportació de Raimon Panikkar al diàleg intercultural i interreligiós, recollida en un nou volum de la seva obra completa

Raimon Panikkar és considerat un dels màxims teòrics i promotors mundials del diàleg intercultural i interreligiós. L'últim volum de la seva obra completa, publicat per Fragmenta Editorial, recull les seves […]

Redacció
Redacció 20/05/2015

Raimon Panikkar és considerat un dels màxims teòrics i promotors mundials del diàleg intercultural i interreligiós. L'últim volum de la seva obra completa, publicat per Fragmenta Editorial, recull les seves principals aportacions a la temàtica. En particular, els llibres El diàleg intrareligiós (inèdit fins ara en català) i El diàleg indispensable, així com tres assaigs més sobre la temàtica. Xavier Serra ha tingut cura de l'edició catalana de l'obra.

 

Panikkar considera que la trobada entre les religions i entre les cultures és avui un fet ineludible. “Afirmar satisfets que hauríem de poder trobar en la nostra tradició tot el que estem cercant no és ni convincent ni suficient. En primer lloc, molt sovint només descobrim el significat profund del nostre món després d'haver tastat quelcom exòticament diferent. En segon lloc, considerar-nos, fins i tot col·lectivament, autosuficients implica una certa condemna dels altres. L'obertura és part de l'essència mateixa del diàleg”.

 

Més encara: “El diàleg intercultural i interreligiós, pel fet d'ajudar-nos a descobrir l'«altre» en nosaltres mateixos, contribueix a la realització personal i a la fecundació mútua de les tradicions humanes, que ja no poden permetre's viure en un estat d'isolació o de guerra”.

 

Diálegt intercultural i interreligiós és el volum VI.2 de l'Opera Omnia Raimon Panikkar  (obra completa). Constitueix el novè volum, en ordre de publicació, d'un projecte iniciat l'any 2009, encara en vida del filòsof, i que comptarà amb un total de divuit volums. La col·lecció assoleix, amb aquest volum, l'equador del programa.

 

Ignasi Moreta, editor de l'obra, apunta que “avui tots parlem d'interculturalitat i de diàleg interreligiós. Però quan Panikkar va tornar a Catalunya a mitjan anys vuitanta, aquestes paraules no les feia servir ningú. Va ser un pioner: una de les primeres veus que va alertar dels perills d'observar el món amb una sola òptica, amb un sol llenguatge. Diàleg intercultural i interreligiós recull les principals intuïcions de Panikkar amb relació a la necessària interfecundació entre cultures i religions diverses. Apareix, a més, després de la publicació de la seva biografia, que va ser determinant per a l'articulació del seu pensament”.