Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Laporta, López Tena i Uriel Bertran podrien fer una crida a la ‘unitat nacionalista’

Un breu avís de roda de premsa enviat la tarda de diumenge ha fet saltar totes les alarmes a les redaccions dels mitjans de comunicació catalans. Uriel Bertran -exmembre de la direcció d’Esquerra i exlíder de les JERC- i Alfons López Tena -conseller nacional de CDC fins la setmana passada- acompanyaran aquest dimarts a Joan Laporta en una roda de premsa, la primera que farà amb contingut polític des que va abandonar la presidència del Barça. L’hermetisme de les tres parts ha estat total aquest diumenge al vespre, fet que reforça la transcendència que han volgut donar a la compareixença. Una ‘crida a la unitat nacionalista’ seria el contingut de fons de la foto conjunta. Aquesta podria ser la ‘resposta política’ amb la que López Tena ja va advertir després que CiU votés en contra al Parlament de la IP pel referèndum d’independència. Com a conseqüència, Tena i Bertran van presentar la renúncia com a consellers nacionals dels seus partits.

Redacció
Redacció 18/07/2010

La compareixença conjunta s’interpreta com un primer acostament entre els membres destacats de CiU i ERC que podria ser un preludi per declarar en un futur el possible suport de tots dos a Laporta si finalment fa el seu salt definitiu a les eleccions al Parlament. Tal i com ja va avançar directe!cat, l’entorn de Laporta té molt bona consideració de la figura de l’exvocal del Consejo General del Poder Judicial, Alfons López Tena.

Cal recordar però que durant la històrica manifestació independentista del passat dissabte 10 de juliol, l’expresident del Barça va assegurar -en unes declaracions que van passar força desapercebudes- que està disposat a liderar un projecte independentista al Parlament de Catalunya, però el condiciona a obtenir 300.000 suports previs. Aquestes afirmacions podrien interpretar-se com una via de sortida per si Laporta no acabés de veure clar el fet de concórrer a les eleccions de la tardor per les perspectives electorals a dia d’avui adverses.

L’altra incògnita a resoldre és l’encaix de Laporta amb Reagrupament. L’equip de treball de l’exmandatari blaugrana no acaba de sintonitzar amb dinàmiques i peticions formulades pels de Carretero. A això s’hi sumarien les diferències en la configuració dels noms de les llistes electorals. En el que sí que ja hi havia consens era en cedir el cap de cartell per Girona a l’exconseller de Governació del primer tripartit.

CiU i ERC no en tenen constància

Fonts d’ERC i CiU asseguraven ‘no tenir constància’ de l’acostament de Bertran i Tena a la llista de Laporta. Fonts dels republicans associen aquesta hipotètica possibilitat al fet que el consell nacional d’Esquerra Republicana va atorgar el número 14 de la llista del Parlament a Uriel Bertran, fet que faria pràcticament impossible que el de Badalona pogués revalidar la seva acta de diputat. Tampoc s’ha de descartar una futura crida dels promotors de les consultes i Joan Laporta per formar un acord de mínims en clau sobiranista entre CiU, ERC i els partidaris de l’expresident del Barça.

L’aniversari de Laporta a Luz de Gas

Altres detalls que certificarien aquest acostament va ser, per exemple, la presència d’Uriel Bertran entre el reduït nombre de convidats a l’aniversari de Joan Laporta el passat dimecres a la Sala B de la discoteca Luz de Gas de Barcelona.