Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’ANC trenca el discurs de la por

|

- Publicitat -

“Jo confio en l'empresariat”. Així de segur s'ha mostrat Jordi Sánchez en parlar de la vinculació que poden acabar tenint els empresaris catalans amb el procés sobiranista. És per això que el president de l'ANC ha volgut llençar-los un “missatge” clar per calmar les possibles preocupacions que tinguin: “Hi haurà seguretat jurídica en tot moment, reduirem les incertes al mínim però serem irreductibles en el procés perquè els costos de la dependència són elevadíssims”, s'ha compromès.
 
“És clar que l'empresariat vol seguretat jurídica. I el nostre compromís és que en tot moment hi haurà seguretat jurídica i aquesta serà la feina del legislador. Des de l'ANC jugarem perquè funcioni, i quan es produeixi la desconnexió de la legalitat espanyola pot haver un moment d'incertesa però si s'han fet bé les coses, la legalitat catalana podrà substituir l'espanyola sense forats negres, amb un mínim d'incertesa”, ha afegit.
 
I és que Sánchez vol així trencar el discurs de “la por” que assegura que els contraris a la independència atribueixen al món de l'empresa. Concretament, el president de l'ANC ha criticat les paraules de Sánchez-Camacho, que ha demanat als empresaris que facin desistir al president de la Generalitat en la seva convocatòria del 27-S, vinculant a aquesta cita i les possibles conseqüències un cert temor que preocuparia als empresaris.
 
“Després del 24 de maig, si algú té por al 27-S, més que els empresaris, és qui diu que els empresaris tenen por. Perquè l'horitzó que se li intueix no és el millor dels que assumia. El seu malson i neguit la porta a afirmar que els empresaris tenen por, però la por està més en el camp dels actors polítics que van a la baixa que en els empresaris”, ha sentenciat Jordi Sánchez.
 
Jordi Sánchez ha fet aquestes declaracions en el marc de la presentació que l'ANC ha fet aquest dijous al matí d'un estudi amb el que pretenen demostrar que una Catalunya independent seria beneficiosa per al teixit empresarial. “La república catalana és necessària, viable i urgent”,conclou el document, que té per títol “Impacte de la independència en l'empresa” i amb el que intenten desmuntar els arguments que apunten que la Catalunya independent no podria sustentar una economia productiva millor a l'actual.
 
El document planteja, a partir de les hipòtesi generades de les dades i les polítiques actuals, l'escenari d'una Catalunya dins de l'Estat i altre com a país independent. En base a aquests paràmetres, l'informe assegura que la diferència de model productiu entre Catalunya i Espanya marca, principalment, les polítiques que afecten a les empreses, i com que la governança de l'Estat espanyol passa per davant de la impulsada per Catalunya, qui acaba “perjudicat” és el model català.
 
Així, l'estudi de l'ANC assegura que amb una Catalunya independent es podria impulsar i promoure una política adaptada al model propi i, per tant, les empreses tindrien a darrere unes mesures d'impuls que ara, segons denuncia, no té. D'aquesta manera, es conclou que amb una economia “forta”, sense el jou que atribueix al finançament autonòmic, i amb unes infraestructures pensades en Catalunya i no en la visió radial des de Madrid, el panorama seria notablement diferent i “beneficiós” per a les empreses.
 
Tant és així, que l'informe diu que un estat independent “permetria fer polítiques per afavorir el model productiu català”, “disposaria de més recursos” degut a la capacitat de decisió de política fiscal i econòmica, i “facilitaria l'accés al crèdit de les empreses“, donat que preveu que Catalunya tindria “una qualificació creditícia d'A+”. Aquesta darrera dada suposaria posar Catalunya a nivells d'Israel o Corea del Sud actualment, i estaria set posicions per sobre de la qualificació que té la Catalunya actual i quatre per sobre de la de l'Estat espanyol.
 
El document també incideix en quin seria el panorama de futur d'una Catalunya encara dins de l'Estat espanyol. I com era previsible, la fotografia que fa és molt perjudicial. En aquest sentit, es preveu que l'Estat “continuï ofegant l'empresa catalana” i maltractant fiscal i econòmicament Catalunya amb un sistema de finançament que consideren que exprimeix els catalans.
 
Així, s'assegura que l'Estat espanyol “aposta per un model econòmic diferent al català, no compleix les inversions i perpetua un infrafinançament per a Catalunya que perjudica les empreses i la xarxa productiva”.
 
 
Per últim, l'estudi aborda la possibilitat que la independència de Catalunya provoqués un boicot comercial als productes catalans per part del mercat espanyol. L'informe no nega la possibilitat, però sí que remarca que aquest boicot seria “transitori, reduït i assumible”. Un dels economistes que ha participat a l'informe, Josep Maria Vázquez, ha explicat en aquest moment, “el boicot comercial existeix avui”. “L'única manera d'acabar serà arribant a la independència”, ha conclòs.
 
Ni l'estudi ni els seus economistes contemplen en cap cas que Catalunya deixi l'euro ni que hagi de posar duanes i aranzels, donat que compten amb la negociació ràpida i efectiva amb Europa per fer que els catalans no deixessin de formar part, si més no a nivell pràctic, d'aquesta unió econòmica europea a través de nous convenis o tractats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut