Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

L’ANC crida al vot independentista dels catalans a l’estranger pel 27-S

L’Assemblea ha arrencat una campanya per evitar les traves democràtiques que molts catalans a l’estranger van patir en les últimes eleccions al Parlament i per maximitzar el vot independentista. L’objectiu és informar dels tràmits a seguir amb antelació i incentivar la mobilització dels ciutadans escapats arreu del món. Al voltant de 200.000 catalans són els que no viuen al país, i tot i els grans problemes que van tenir en els comicis de 2012, van apostar per les forces sobiranistes de manera més marcada que els residents a Catalunya. 

Redacció
Redacció 23/03/2015

L’entitat independentista ha estrenat un nou web, www.votexterior.cat, on els interessats trobaran tota la informació respecte les gestions que cal fer per exercir el vot. En resum, qui no sigui a Catalunya ni pugui votar per correu uns dies abans perquè viu a l’estranger, s’ha de donar d’alta al registre de matrícula consular (RMA) al consulat o ambaixada corresponent.

L’Assemblea reclama que es faci “quan abans millor”, perquè si les eleccions es convoquessin de manera oficial al juny, el cens es tancaria l’1 d’abril. Si es convoquessin el 3 d’agost, data límit, es tancaria l’1 de juny. Una vegada el ciutadà estigui inscrit al registre, haurà de fer una sèrie de tràmits que depenen de les juntes electorals provincials i sobretot del servei de correus espanyol. L’ANC ja ha anunciat que farà el possible per acreditar-se davant les juntes electorals: “Vetllarem perquè els terminis de tramesa de tota la documentació es facin de la manera més transparent, ràpida i eficient possible”.

La campanya inclou, a banda del web, un díptic amb totes les preguntes i respostes rellevants. A més, també oferirà eines per animar a votar als familiars i amics dels residents a l'estranger, perquè es difonguin a través de les xarxes socials, la missatgeria mòbil i el correu electrònic. Així, la iniciativa pretén mobilitzar els emigrants, però a la vegada apel·la els que resideixen a Catalunya a fer-se responsables de transmetre aquesta informació.