Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

L’actitud xovinista de l’Estat posa traves a l’obtenció de patents a Catalunya

Catalunya continua demostrant que és el motor de l’Estat espanyol i el procés de transició nacional només està resultant en una consolidació de l’economia del país. Un dels molts indicadors que ho posen de manifest és el de les patents. Durant el 2015, l’Oficina Europea de Patents (OEP) en va concedir 515 a Catalunya, cosa que suposa un 34% de les del conjunt de l’Estat, 1.527. El Principat va ser, de lluny, la comunitat autònoma líder en aquest àmbit. No obstant, l’actitud nacionalista i antieuropeista de l’Estat posa traves perquè les patents catalanes encara creixin més.

Redacció
Redacció 05/03/2016

'Rabieta' nacionalista espanyola per la llengua

El 2012 la Unió Europea posava en marxa la patent unitària europea per uniformitzar tràmits i protecció de les patents. En els anys previs a la seva introducció, tots els països comunitaris es van bolcar a donar-hi suport excepte Espanya. Per què? Les llengües obligatòries per sol·licitar una patent són l’alemany, el francès i l’anglès. El castellà en quedava fora, cosa que fins a data d’avui, l’Estat, juntament amb Croàcia, és l’únic membre de la UE que no participa en la regulació de la patent unitària. Això vol dir que les empreses catalanes la poden fer servir, però no tenen cap estat que defensi els seus interessos a l’òrgan regulador, perquè l’Estat es manté al marge.

Catalunya, líder en patents, però encara lluny dels països capdavanters

Amb tot, Catalunya continua sent líder de l’Estat en innovació, que es concentra a la ciutat de Barcelona, amb 350 i a una de Madrid (351). I ho és més que el 2014, ja que les patents van créixer durant l’any passat un 5,7%, mentre que a l’Estat l’augment era més moderat (3,8%). A la Unió Europea la tendència és també a l’alça, però només d’un 0,3%. Amb tot, Catalunya encara està molt lluny dels principals països europeus que registren patents a l’OEP: Alemanya (24.820), França (10.781) i Holanda (7.100) són els capdavanters. El Principat, però, està per sobre d’estats com Noruega (512), Turquia (447) o Luxemburg (404).

Relacionats