Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

L’acte final del Correllengua 2007 a Perpinyà farà costat al col·lectius No a la MAT i No a Vauban a la UNESCO

La Federació d’Entitats per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes ha presentat aquest dimecres els actes de cloenda del Correllengua 2007, que es faran el pròxim dissabte 3 de novembre a Perpinyà amb motiu del 348è aniversari del Tractat dels Pirineus, que va significar l’annexió al Reialme de França de les comarques catalanes del Rosselló, Vallespir, Conflent, Capcir i mitja Cerdanya. Aquest any, a més de reivindicar com sempre la unitat de la llengua catalana, el Correllengua també farà costat el col·lectiu No a Vauban a la UNESCO i a les diverses plataformes que s’oposen al projecte de la línia de molt alta tensió, la MAT.

Redacció
Redacció 25/10/2007

Així, al costat del lema oficial del Correllengua, ‘Parla’m’, durant la manifestació que sortirà a les 4 de la tarda de la plaça de Catalunya i recorrerà els carrers més cèntrics de Perpinyà per acabar dues hores més tard davant del Castellet, se n’afegiran de més locals, relacionat amb l’actualitat nordcatalana com ara, ‘Recuperem la nostra història’, ‘No a Vauban a la UNESCO’, i ‘No a la MAT ni aquí, ni enlloc’.

Segons Joan Jaume Prost a les escoles no s’ensenya la història del país abans del 1659 i el Tractat dels Pirineus. ‘Desprès de la romanització no sabem que passa, no s’explica per exemple la Pau i treva de Déu de Toluges, parlen de Lluís XI però no expliquen que va massacrar tota la població d’Elna, tota aquesta historia l’hem de recuperar’ ha explicat Prost.

Pel que fa a la proposta d’inscriure les construccions militars de Vauban al patrimoni mundial de la UNESCO, Prost no diu que els que ho defensen diuen mentides però considera que el fet de dir només la meitat de la veritat ‘potser sí que és una mentida’.

Respecta a la problemàtica lingüística, Prost ha dit que ‘no ha canviat aire’ i ha lamentat que la presència del català als espais públics no sigui ‘prou suficient’. El dia de la manifestació una delegació anirà a la Prefectura de Perpinyà per entregar tres cartes, una al prefecte, una altra per al primer ministre francès i una altra per al president de la República.

Es tracta de reclamar al primer un esforç, perquè hi hagi més presència del català als carrers, al segon perquè es faci reclutament més important de mestres bilingües, i al tercer perquè els discursos en favor de la diversitat lingüística que França difon a l’exterior també valguin a l’interiors i s’apliquin al català i a les altres llengües de l’estat francès.

Pel que fa a l’impacte real que pot tenir aquesta iniciativa, Prost s’ha mostrat convençut que al final ‘és dins la durada i la constància’ que aquest tipus d’accions paguen la pena i com a exemple ha assenyalat el nou pla de senyalització en català que ha iniciat el Consell General dels Pirineus Orientals per indicar les comarques històriques a les carreteres.

Tot i qualificar aquesta iniciativa de ‘tímida’, Prost considera que és un bon començament ‘i pensem que d’aquí un parell d’anys s’hi posaran i hi haurà una retolació com es pot veure a Euskadi nord’.

A l’acte també hi ha assistit la portaveu del col·lectiu juvenil, ‘Agassalla’, Cecília Duran, que ha presentat la part més festiva dels actes de cloenda del Correllengua a Perpinyà que culminaran amb un concert a les 8 del vespre al satèl·lit del Palau de les Exposicions, amb les actuacions dels conjunts ‘Pepet i Marieta’, La Carrau, i el grup occità Goulamas’k.