Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

L’ACIC celebra que s’aprovi el nou sistema de vot per les persones cegues abans de les eleccions del març del 2008

L’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC) ha valorat positivament que el Reial Decret que permet exercir a les persones cegues el seu dret al vot secret s’hagi aprovat a temps perquè pugui ser aplicat en les pròximes eleccions espanyoles que se celebraran al març del 2008. Per altra banda, però, l’entitat confia ‘que el dret a vot secret també pugui ser garantit per a les eleccions municipals, ja que pel contrari podria produir-se un greu desajustament del sistema electoral, en permetre’s votar en secret en unes eleccions i no en altres’, concreta. El Reial Decret aprovat el passat divendres pel Consell de Ministres permetrà exercir el dret a vot secret a les persones cegues a les eleccions al Congrés, al Senat, als comicis autonòmics, al Parlament Europeu i referèndums. De moment no resultarà d’aplicació a les eleccions municipals, a l’espera d’una regulació futura.

Redacció
Redacció 10/12/2007

El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el Reial Decret que estableix el procediment perquè els invidents puguin exercir el seu dret al vot secret, amb igualtat de condicions que la resta de ciutadans. Fins ara, una persona havia d’ajudar les persones amb deficiència visual a exercir el seu vot, de manera que no tenien la possibilitat de votar en secret. A partir d’ara, s’aplicarà el mètode suec que consisteix a enviar per correu la documentació electoral adaptada al sistema Braille a aquelles persones invidents que ho sol·licitin. Així, amb aquest reial decret, reivindicat pel col·lectiu d’invidents des de les eleccions generals del març de 2004, les persones cegues podran votar en secret les pròximes eleccions del març del 2008.

L’ACIC, impulsora de la reforma legislativa, ha mostrat la seva satisfacció per aquesta aprovació després de gairebé quatre anys promovent aquesta reivindicació. L’associació considera que mesures com aquestes ‘no solament són favorables per garantir el dret de sufragi al col·lectiu d’invidents per primera vegada en la democràcia espanyola, sinó que, a més, afavoreixen l’autonomia personal de les persones invidents i deficients visuals’, un objectiu que ‘tota entitat compromesa amb les polítiques d’integració ha de propugnar i defensar públicament’, afegeix l’ACIC.

L’associació ha fet també una crida a tots els cecs, deficients visuals, associacions, col·lectius, mitjans de comunicació i a tots els ciutadans ‘perquè difonguin entre les persones interessades la possibilitat d’utilitzar el sistema de vot accessible previst en aquest decret’.