Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

L’ACCD fa balanç i planifica noves accions de reconstrucció i rehabilitació al Perú una setmana després del sisme

Quan es compleix una setmana del terratrèmol que va sacsejar el Perú, l’ACCD fa balanç de la situació i planifica les accions a dur a terme en les fases posteriors de reconstrucció i rehabilitació. Després d’haver distribuït prop de 250.000 euros en la resposta d’emergència, l’ACCD es planteja ara enviar un tècnic a terreny per a identificar els actors amb qui col·laborar en treballs de reconstrucció de les principals zones afectades pel sisme.

Redacció
Redacció 30/08/2007

L’ACCD ha previst inicialment destinar 200.000 euros a la propera fase de reconstrucció. “Entenem que les entitats locals que treballen a terreny són les que millor detecten les necessitats de la zona i per això els volem donar suport”, explica el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves. “És prioritari que l’ajuda que s’envia des de Catalunya no generi més problemes dels que vol solucionar”, apunta.

Precisament demà divendres, representants de l’ACCD viatgen a Madrid per a assistir a una reunió que ha convocat la Secretaria d’Estat de Cooperació Internacional per a informar de les actuacions dutes a terme fins ara i estudiar noves possibilitats en un futur immediat.

En la fase d’emergència, l’ACCD i Creu Roja, a través del conveni d’Acció Humanitària, han enviar material a la zona més afectada: 2.240 dipòsits d’aigua de 20 litres i 2.200 tendals de plàstic –en un primer enviament (i valorat en 45.000 euros), i 3.000 mantes i 1.000 kits de cuina, també per valor de 45.000 euros, en un segon avió.

Amb Farmamundi, i també mitjançant el mateix conveni, s’ha enviat un kit de traumatologia amb medicaments del tipus fèrules i immobilitzadors de cap valorat en 3.000 euros, que es va enviar al districte de Castro Virreina.

A més, l’ACCD ha compromès 150.000 euros a les ONG Ajuda en Acció (50.000) i Metges sense Fronteres (100.000) per a dur a terme diverses actuacions a les zones afectades pel sisme, especialment les rurals, on es fa més difícil la distribució de l’ajuda. Ajuda en Acció està actuant en fase d’emergència a les comunitats afectades pel terratrèmol i Metges sense Fronteres ho destina a un projecte sanitari d’emergència i salut mental a l’àrea de Pisco.

Si es compleixen les previsions, en total, el Govern de Catalunya haurà destinat 450.000 euros a l’ajuda humanitària per a les persones afectades pel terratrèmol al Perú de fa una setmana.

Un terratrèmol de 7.9 graus a l’escala de Richter va afectar la tarda del dimecres 15 d’agost la Provincia de Pisco (Departament d’Ica) al Perú. Les estimacions inicials de víctimes i desperfectes són de 503 víctimes mortals, 1.042 ferits i 35.000 vivendes destruides, així com desperfectes en el sistema elèctric, de subministrament d’aigua i infraestructures.