Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

La Xina i el Govern espanyol volen cancelar la visita del Dalai Lama a Barcelona

Pressions de la Xina i del Govern espanyol amenacen la suspensió de la visita del Dalai Lama a Barcelona, programada pel proper 10 de setembre. Segons el director de la Casa del Tibet el Ministeri d’Afers Exteriors espanyols podria “estar pressionant perquè no pugui venir a Barcelona”. A la Xina tampoc li interessa que la visita del líder budista a Barcelona es converteixi en un acte per l’autodeterminació de les dues nacions, ja que la visita seria la vigília de l’onze de setembre.

Redacció
Redacció 22/06/2007

Fa unes setmanes us informàvem que al setembre tindrem la sort que el el líder dels budistes tibetans Dalai Lama visitarà Barcelona. Però mica en mica la visita es va complicant, fins al punt que s’està dubtant que al final sigui possible.

En declaracions al directe!cat del director de la Casa del Tibet de Barcelona, Thubten Wangchen, la Xina “pressiona i continuarà pressionant” perquè el Dalai Lama no trepitgi terres catalanes, tal i com sol passar cada vegada que el líder tibetà és rebut per les principals autoritats dels països que visita. Wangchen lamenta que “el gran poder comercial de la Xina condicioni una qüestió moral com és el fet nacional tibetà, perquè la Xina no és ningú per dir qui pot i qui no pot rebre el Dalai Lama”.

La visita
, que de ben segur ompliria el Palau Sant Jordi d’admiradors del Dalai Lama, no agrada ni a les autoritats xineses ni a les d’aquí. A Xina creuen que la visita del líder budista a Catalunya podria anar acompanyada d’actes a favor de la llibertat al Tibet, ja que les reivindicacions autodeterministes tibetanes i catalanes coincidirien, en una data tan important a Catalunya com és el 10 de setembre, dia de la visita del Dalai Lama i vigília de la diada nacional de Catalunya.

Tant és així que, almenys fins avui, les autoritats catalanes no han confirmat que rebin al líder budista. Ni el president de la Generalitat de Catalunya José Montilla ni el recent nomenat ‘alcalde de Barcelona Jordi Hereu rebran al líder de la maltractada comunitat tibetana, malgrat que la Casa del Tibet de Barcelona ja els ha notificat de la visita. Sembla que hi ha pressions polítiques perquè les autoritats espanyoles no es mostrin excessivament properes al Dalai Lama, sobretot en vistes a la visita dels reis d’Espanya a la Xina programada per a la setmana vinent.

Si les autoritats xineses anul·lessin la visita seria la tercera vegada en els darrers anys que el Dalai Lama intenta venir a Barcelona i no ho aconsegueix. El 2004 havia d’assistir a un “diàleg” del Fòrum de les Cultures sobre religions, però altre cop les pressions xineses van frustrar la visita. Llavors van amenaçar en de no cedir els Guerrers de Xi’an al Fòrum si acceptaven la visita del líder budista, aconseguint la submissió total de l’equip de Joan Clos. El 2006 la visita es va anul·lar per motius de salut, i desitgem intensament que aquest 2007 si que sigui possible i, finalment, el Dalai Lama visiti Barcelona.

De venir, directe!cat entrevistarem personalment al Dalai Lama i li preguntarem pels vincles entre el Tibet i Catalunya que les autoritats espanyoles i xineses intenten amagar.