Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

La wifi municipal de l’Ajuntament de Torrent veta l’accés a webs catalans i catalanistes

Fa alguns mesos l’alcaldessa del PP de Torrent (Horta Sud), María José Català, va impulsar la posada en marxa d’una xarxa pública sense fils anomenada’Wifitorrent’ a la principal via de la localitat, finançada amb el pressupost municipal. El que hauria de ser una iniciativa positiva per a l’accés a les xarxes de la informació, però, ha acabat essent motiu de polèmica. Racó Català explica que diversos ciutadans de Torrent han denunciat que la xarxa pública en qüestió disposa d’un filtre que està configurat per bloquejar l’accés dels internautes a pàgines catalanes o amb continguts catalanistes, i de mitjans de comunicació del país. És el cas de TV3 o Racó Català, mitjans als que no es pot accedir des d’aquesta ‘wifi’, segons ha denunciat un ciutadà a Racó Català des de la seva connexió particular a Internet. En canvi altres pàgines de mitjans espanyols o espanyolistes com Telemadrid o la polèmica Intereconomía són perfectament accessibles La coalició Compromís de Torrent ha denunciat també els fets després de comprovar que efectivament la restricció d’accessos és real i respon només a criteris ideològics i no pas legals o jurídics.

Redacció
Redacció 07/09/2011
El regidor de la coalició a Torrent, Sento Beguer, ha considerat que el PP ‘s’ha posat al nivell de règims antidemocràtics en bloquejar l’accés a mitjans de comunicació que no són del seu agrat’. En aquest sentit la coalició considera ‘un exercici de xenofòbia lamentable’ que es negui l’accés a la pàgina web de TV3 o Racó Català i es permeti a Telemadrid o a Intereconomía. Per això Beguer opina que ‘és absurd posar portes al camp en aquesta època de món interconnectat i globalitzat’ en el que és ‘una actuació lamentable que deixa en molt mal lloc el PP de Torrent’.
 
Beguer ha recordat que Albert Fabra, quan era alcalde de Castelló, va mostrar-se a favor de la recepció de TV3, fet pel qual no s’entén ara l’obsessió de l’alcaldessa ‘si no és des d’un encegament censurador’. El regidor ha anat més enllà i ha constatat que la pàgina web de TV3 ‘ja està adaptada a les llicències territorials’ en la seva programació, de manera que els continguts subjectes a drets territorials no s’emeten a la xarxa, un fet que en cas de no ser així podria justificar el bloqueig per no ‘trepitjar’ drets de Canal 9. Però en no ser així Beguer considera que si ‘Wifitorrent’ bloqueja TV3 però no Telemadrid ‘és simplement per motius de xenofòbia’, fet que constitueix ‘un acte vergonyós, antidemocràtic i que deixa en evidència la idea de pluralitat que té el PP de Torrent’. Per tot plegat Compromís exigeix ‘que s’alci immediatament aquest bloqueig’.
 
María José Català és coneguda pel seu marcat tarannà espanyolista. Fa un parell d’anys va convocar un referèndum ciutadà amb l’objectiu d’esborrar el nom de l’Avinguda del País Valencià i substituir-lo per un altre, i malgrat que l’opció de mantenir-li el nom fou la més votada va decidir fer guanyar una altra opció i modificar-ne el nom. El seu lloc web personal, Mariajosecatala.es, es pot consultar només en castellà.